Hlavní obsah

Portýr Grandhotelu Pupp vzpomíná: Nejvíce zavazadel si přivezl Robert De Niro

Právo, Rudolf Voleman
Karlovy Vary

Už osmnáct let pomáhá portýr Miloš Vejřík největším hvězdám světové kinematografie. Odnáší jim během mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech zavazadla do apartmánů Grandhotelu Pupp. A má, na co vzpomínat - potkal řadu světoznámých herců a hereček.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Portýr Grandhotelu Pupp Miloš Vejřík.

Článek

„Pamatuji si tady na Ginu Lollobrigidu, Michaela Yorka, Ornellu Mutiovou, Michaela Douglase, Sharon Stone nebo třeba na Roberta Redforda,“ vyjmenoval bez zaváhání plejádu filmových hvězd, se kterými se portýr tváří v tvář během své letité služby v GH Pupp potkal.

„Nejvíce mi ale v paměti z těch všech ulpěl Michael York. Ten jediný se za námi zastavil na recepci a popovídal si s námi. Byl to mimo jiné velký znalec hudby. Ptal se kolegy, jak se jmenuje, když se představil jako Gustav, hned mu to připomnělo hudebního skladatele Gustava Mahlera,“ vybavoval si z paměti zkušený portýr.

Hoteloví portýři jsou z filmů známí jako ti, co na pokoj odnesou zavazadla hosta a pak čekají, jestli dostanou spropitné. „Tak to není. Festivalová hvězda má kolem sebe pořád někoho ze svého týmu jako doprovod. Přijdou do apartmánu a hned mu tam třeba předčítají denní program. Není tam žádný prostor pro to, abych stál u dveří a čekal na spropitné,“ popisoval Vejřík.

„To by se ani nehodilo. Naši hosté se musí cítit dobře od prvního kontaktu,“ dodal.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Portýr Grandhotelu Pupp Miloš Vejřík nosí filmovým festivalovým hvězdám zavazadla už osmnáct let.

A právě York je jednou z mála hvězd filmu, od kterého se Vejřík spropitného dočkal. „Odnesl jsem nejdříve zavazadla, ale asi po deseti minutách jsem se vrátil s obálkou se vzkazem, a to sáhl do kapsy a spropitné mi dal,“ vzpomínal Vejřík. „Kolik to bylo? No tak na jedno pivo po službě. Tedy pardon, říká se samozřejmě na kávu,“ usmíval se portýr. Minci od Yorka si ale neschoval.

Nejvíce práce měl, když na festival před dvěma roky přicestoval americký herec Robert De Niro. „Přijel tehdy s celou rodinou, takže zavazadla měl zvlášť ve dvou dodávkách. To jsem opravdu nikdy nezažil. Museli jsme jet dva portýři se dvěma vozíky do apartmánu natřikrát. A to si ještě některé osobní věci, jako je například počítač, nesl De Niro sám,“ vybavoval si z paměti Vejřík.

„Na druhou stranu takový rakouský herec Klaus Maria Brandauer přijel ve svém Porsche, z něhož si na apartmán sám odnesl jednu malou tašku.“

Žádná z filmových hvězd karlovarského filmového festivalu nebyla podle něj nabubřelá. „Byli to všichni příjemní lidé,“ poznamenal s tím, že letošní hvězdu Juda Lawa ještě neviděl.

Reklama

Související články

Karlovarský festival myslí i na děti

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech nebude jen o filmech, červených kobercích a hvězdách. Organizátoři mysleli také na rodiny s dětmi a připravili...

Stanové městečko začali plnit batůžkáři

První zhruba tři stovky batůžkářů, kteří přicestovaly na karlovarský filmový festival, se stačily v pátek během dne ubytovat ve Stanovém městečku na stadiónu...

Výběr článků

Načítám