Hlavní obsah

Hlavní cenu si z Karlových Varů odnesl španělský film Moskytiéra

Novinky, sad, toh, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary
Aktualizováno

Španělský snímek Moskytiéra režiséra Agustína Vily si odnesl ze 45. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary hlavní cenu, Křišťálový glóbus za nejlepší celovečerní hraný film.

Zakončení filmového festivalu v Karlových VarechVideo: Novinky

 
Článek

Slavnostní večer, moderovaný Markem Ebenem, zahájilo taneční vystoupení a humorná znělka s americkým hercem Johnem Malkovichem, který si v ní zahrál sám sebe vracejícího se z loňského karlovarského festivalu s cenou za celoživotní přínos kinematografii.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Španělský snímek Moskytiéra režiséra Agustí Vily si odnesl z 45. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary hlavní cenu, Křišťálový glóbus za nejlepší celovečerní hraný film.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Svěrák dostal Zvláštní cenu poroty za film Kuky se vrací

Zvláštní cenu poroty získal český film Kuky se vrací Jana Svěráka [celá zpráva]. Prezidentu poroty Ronu Yerxovi věnoval Svěrák plyšáka Kukyho se slovy: "Rone už nejste dítě, ale když vám dám Kukyho za to, že se vám film líbil, slibujete, že se o něho budete dobře starat?"

Prezident festivalu Jiří Bartoška poté předal cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii ruskému režisérovi, herci a producentovi Nikitovi Michalkovovi [celá zpráva] a ten pak předal Křišťálový glóbus za nejlepší film Moskytiéra španělskému režisérovi Augustínu Vilovi [celá zpráva].

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nikita Michalkov

Vila uvedl, že byl v Česku poprvé už v roce 1969. "Rád bych poděkoval festivalu, že si vybrali náš film, porotě a publiku, které je tu lepší, než na jakémkoliv festivalu, kde jsem byl."

Cenu za režii získal Rajko Grlić za chorvatsko-slovinsko-srbský film Zůstane to mezi námi. Grlić poděkoval česky a připomněl, že u nás před čtyřiceti lety studoval režii.

Nejlepšími herci jsou Mateusz Kościukiewicz a Filip Garbacz za role v polském filmu Matka Tereza od koček [celá zpráva]. Nejlepší herečkou je podle hlavní poroty Anaïs Demoustierová díky roli ve francouzském filmu Sladké zlo [celá zpráva].

Zvláštní uznání hlavní poroty putuje k ruskému filmu Jiné nebe za "intenzitu jeho filmové vize" a k íránskému Jsou věci, které nevíš. Diváckou cenu deníku Právo získala dánská road-movie Veteráni, Křišťálový glóbus převzal dánský velvyslanec Ole E. Moesby [celá zpráva].

Foto: Jan Handrejch, Právo

Diváckou cenu deníku Právo za film Veteráni převzal dánský velvyslanec.

Nejlepším dokumentárním filmem do 30 minut je letos litevská Řeka manželů Gruodisových, íránský dokument Tinar Mahdi Moniriho dostal zvláštní uznání. Nejlepším dokumentem nad třicet minut je švédská Familia Mikaela Viströma a Alberta Herskovitse. V soutěžní sekci na Východ od Západu zvítězil rumunsko-francouzsko-německý film Aurora režiséra Cristi Puiua.

Pozvání na závěrečný ceremoniál přijala také řada známých osobností, mezi nimi první dáma Livia Klausová, herečka Martha Issová se sestřenicí Klárou, herec Radoslav Brzobohatý, americká hvězda seriálu Vincentův svět Adrian Grenier [celá zpráva] nebo Křišťálovým glóbem v pátek oceněný režisér Juraj Herz [celá zpráva].

V závěru udílení cen prezident festivalu Jiří Bartoška upozornil, že 46. ročník festivalu začne příští rok 1. července.

Jedenáct tisíc návštěvníků

Letošního 45. MFF Karlovy Vary se zúčastnilo 11 105 akreditovaných návštěvníků - z toho je 9 424 lidí s festival passy, 315 filmových tvůrců, 767 filmových profesionálů a 599 novinářů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slavnostní zakončení festivalu

V průběhu festivalu se uskutečnilo 413 filmových představení, které navštívilo 126 808 diváků. Uvedeno bylo celkem 207 filmů, z toho 173 hraných filmů (152 celovečerních a 21 krátkých) a 34 dokumentárních snímků (28 celovečerních, 6 krátkých). Z filmů mělo na festivalu 15 světovou, 29 mezinárodní a 10 evropskou premiéru. O Divácké ceně deníku Právo rozhodlo 67 070 hlasů.

Přehled cen 45. MFF Karlovy Vary:
Velká cena - Křišťálový glóbusMoskytiéra; režie Agustí Vila
Zvláštní cena porotyKuky se vrací; režie Jan Svěrák
Cena za režiiRajko Grlić, Zůstane to mezi námi
Cena za nejlepší ženský herecký výkonAnaïs Demoustier; Sladké zlo
Cena za nejlepší mužský herecký výkonMateusz Kościukiewicz a Filip Garbacz, Matka Tereza od koček
Zvláštní uznáníJiné nebe, režie Dmitrij Malmulija, Jsou věci, které nevíš, režie Fardin Saheb Zamani
Soutěž dokumentárních filmů:
Cena za nejlepší dokumentární film (do 30 minut)Řeka, režie Julia Gruodienė, Rimantas Gruodis
Cena za nejlepší dokumentární film (nad 30 minut)Familia, režie Mikael Wiström, Alberto Herskovits
Zvláštní uznáníTinar, režie Mahdi Moniri
Soutěž na Východ od Západu
Hlavní cenaAurora, režie Cristi Puiu
Zvláštní uznáníPokušení svatého Toníka, režie Veiko Õunpuu
Cena za mimořádný umělecký přínos světové kinematografiiNikita Michalkov, Juraj Herz
Cena prezidenta MFF KVJude Law
Divácká cena deníku PrávoVeteráni, režie Nikolaj Steen

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám