Hlavní obsah

Advokátce Kláře Slámové kvůli Kajínkovi vyhrožovali

Novinky, Gabriela Wolfová
Karlovy Vary

Advokátka Klára Slámová přiznala, že jí bylo kvůli nejznámějšímu českému vězni Jiřímu Kajínkovi vyhrožováno. "Výhrůžky a podobné věci proběhly, už je to součástí policejních složek," řekla Novinkám Slámová.

Článek

Advokátka Klára Slámová přijela na filmový festival do Karlových Varů a sešla se s herečkou Taťánou Vilhelmovou, která ji hraje v připravovaném filmu Kajínek. "Film se dokončuje, ještě jsem ho celý neviděla. Jsem v očekávání, viděla jsem upoutávku a ta se mi líbila," řekla Novinkám Slámová.

Spokojena je i s Taťánou Vilhelmovou, která je filmovou obhájkyní Jiřího Kajínka. "Táňa je špičková herečka, ona hraje obecně dobře, takže věřím, že bude dobrá Klára. Jen ta blond paruka je příšerná, chybí jí přirozenost," usmívá se známá advokátka.

"Klára mi to už říkala. Asi ji zklamu,  to nebyla paruka, ale moje vlasy. Klára si myslí, že je v Čechách nemožný, aby se herečka kvůli filmu a vlastně kvůli ní obarvila. Říkala mi, že ta paruka byla otřesná. Odpověděla jsem jí na to, že takhle bohužel normálně vypadám," řekla Novinkám s úsměvem Taťána.

Vilhelmová se se Slámovou potkala potřetí. "Jednou jsme se viděly před natáčením, jednou Klára přišla přímo na plac. Nebylo potřeba se více stýkat kvůli filmu. Měla jsem samozřejmě nahrávky, jak funguje v práci, to jsem dopředu samozřejmě nastudovávala," prozrazuje Vilhelmová.

Kláru Slámovou stále případ Jiřího Kajínka vytěžuje. "Pracuje se postupně na novém návrhu na obnovu řízení. Bohužel chybí jeden zásadní důkaz. Už  to bylo na dobré cestě, ale nedopadlo to. Je to jediný důkaz, který by pomohl k znovuotevření případu," vysvětluje Klára Slámová.

"Ve Štrasburku leží stížnost, prezident má na stole žádosti o milost.  Žádostí o milost pana Kajínka bylo podáno nejvíc v historii. Leží tam mnoho let už od prezidenta Havla a já předpokládám, že když nebyly doposud zamítnuty, je tu šance. Na žádosti o milost se ať pozitivně nebo negativně odpovídá a leží u pana prezidenta pár měsíců. Nám rozhodnutí doposud nepřišlo," upřesňuje advokátka.

S Kájínkem jsou v kontaktu, a to převážně telefonickém. "Jsem hodně pracovně vytížená, pan Kajínek je v Karvinné. Tak dvakrát měsíčně si voláme," říká.

Stále doufá v obnovu řízení, ale šanci si příliš nedává. "Obnovy řízení se nepovolují, jsou striktně stanovená pravidla. Nechtějí připustit pochybení, o tom jsem přesvědčená. U případu Jiřího Kajínka jsem si z protokolů jistá, že projednání v devadesátých letech neprobíhalo v souladu se zákonem. Důkazem jsou tři stížnosti ministrů Němce, Bureše a Rychetského, kteří požadovali obnovu řízení. Ani to nepomohlo. Když nezmůžou nic ministři, co zmůže jedna Slámová," uzavírá známá advokátka.

Reklama

Související témata:

Související články

Natáčení akčního filmu Kajínek finišuje

Český akční film Kajínek se točí na motivy pravdivých událostí a některé postavy jsou skutečné. Do kin snímek vstoupí 5. srpna. Film režíroval šestatřicetiletý...

Výběr článků

Načítám