Hlavní obsah

Nohavicův koncert v nevlídném počasí zahřál

– KARLOVY VARY
Právo, Kateřina Farná

Krátce poté, co se hollywoodská hvězda Antonio Banderas prošla v pátek večer po červeném koberci vstříc Ceně prezidenta festivalu, o kus dál vystoupil v karlovarském Poštovním dvoře písničkář Jaromír Nohavica. Ačkoli počasí nepřálo, prokřehlé fanoušky choulící se pod deštníky nebo do pláštěnek jeho koncert zahřál alespoň na duši.

Článek

Nohavica na úvod upozornil, že se nebude zdržovat proslovy, ale raději bude hrát. "Nebudeme čekat ani na Banderase. Já sice viděl tři jeho filmy, ale on určitě nepřijde, bo má jiné povinnosti," zavtipkoval.

Své "skáču z žánru do žánru" naplnil bezezbytku. Do programu skoro dvouhodinového recitálu zařadil ostravský bard jak klasické hity, tak žhavé novinky. Nechyběly písně Ostravo, Muzeum, Zatímco se koupeš nebo Když mě brali za vojáka.

Svůj tvůrčí přetlak, jak sám řekl, přetavil do písně složené a určené jen pro festivalovou příležitost - karlovarský song v ruštině.

Převážné známé věci ochutil Nohavica árií Vzácné dámy z Cosi fan tutte (za české přebásnění slavné Mozartovy opery obdržel před třemi lety Cenu za hudební divadlo). Publikum si získal přirozenými improvizacemi a pro něj typickým humorem.

Král českého folku se také vyznal z lásky ke Švejkovi. "Sbírám ho v různých jazycích: četl jsem ho v italštině, němčině, angličtině nebo ruštině. Nevadí mi, že tomu občas až tak nerozumím, vždyť ho znám nazpaměť. Pravdou je, že některé jazyky jsou horší - jako třeba čínština."

Na karlovarském festivalu byl Nohavica poprvé, a to i přesto, že před sedmi lety na 37. MFF KV triumfoval Rok ďábla režiséra a scenáristy Petra Zelenky, kde zní Nohavicova hudba.

K dnes skoro již kultovnímu snímku, v němž hrál v hlavní roli sám sebe, se vrátil písničkou. Humorný příspěvek odměnilo publikum bouřlivým potleskem, který se během večera opakoval ještě několikrát.

Reklama

Výběr článků

Načítám