Hlavní obsah

Štefan Švec: Všichni jsme Hitler

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není nic vděčnějšího, než přirovnat politického oponenta k Hitlerovi. Hugo Chávez nedávno ztotožnil Hitlera s Angelou Merkelovou. Oficiální tisková agentura Nová Čína udělala Hitlera z dalajlámy. Miroslav Kalousek přirovnal k Hitlerovi Slávka Popelku z Holešovské výzvy – a senátor Jaroslav Doubrava pak hned vyrobil Hitlera z Kalouska. David Rath kdysi, ještě před tím, než se odstřelil svým sběratelstvím vína, předvedl povedený atentát na sebe sama, když se k Hitlerovi přihlásil sám – na následnou obálku Reflexu se ještě pamatujeme všichni.

Článek

Zajímavé jsou důvody, pro které se Hitler vytahuje ze skříně. Miroslav Kalousek zhitleroval Holešovskou výzvu, protože „útočí na systém“ a sní „o nějakém novém, spravedlivějším řádu“. S takovou se ovšem dá s Hitlerem ztotožnit i Platón, řada klasických liberálních ekonomů a – jak Miroslav Kalousek jistě rád uslyší – katolických svatých.

Snít o novém spravedlivějším řádu je přirozená lidská potřeba a není to to, co z Hitlera udělalo Hitlera. Hitler určitě taky chodil čurat – a ne každý, kdo se občas objeví na toaletě, je kvůli tomu Hitler. Přirovnávat lidi k Hitlerovi za cokoliv, co s ním můžou mít společného, je debatní kop mezi stehna. Kdyby ho znal Schopenhauer, určitě by to s gustem přidal jako příklad do své Eristické dialektiky argumentačních křiváren.

Existuje spousta důvodů, pro které Merkelová, dalajláma ani Slávek Popelka Hitlery nejsou. Dalajláma kupříkladu nenechává zabíjet lidi a Holešovská výzva kupříkladu nehlásá rasovou nenávist. Hitler kdysi představoval nejhlubší, skoro metafyzické zlo. Dneska je to předobraz kdejakého amatéra naštvaného na vládu. Adolf nám zdevalvoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

Godwinův zákon internetových debat říká, že pravděpodobnost výskytu srovnání s nacisty se s rostoucí délkou diskuse blíží k jedné. A že kdo takové srovnání použije, diskusi automaticky prohrál a je za blba. Převést toto pravidlo i na debaty politické by stálo za úvahu.

Reklama

Související články

Štefan Švec: Stálá expozice rohlíků

Taky chodíte nakupovat do galerie? Nemyslím nakupovat obrazy. Nakupovat rohlíky! Mají je v Galerii Harfa, v Galerii Fénix, v Galeriích Vaňkovka, Myšák...

Štefan Švec: Debil za tři sta

Státní školství je zoufale nevýdělečný podnik. Přitom se všichni tak snaží! Ředitelé škol už se dávno přeškolili na manažery, protože každý ví, že manažer...

Štefan Švec: Nejpitomější křížovka ze všech

Máme doma dítě, co se učí číst. Nadšené, čteníchtivé dítě pátrá kolem sebe po písmenkách a luští si všechny nápisy, co vidí. Taková první křížovka bez tajenky.

Výběr článků

Načítám