Hlavní obsah

Dokumentarista Martin Dušek dává nahlédnout do podsvíceného světa tuningové zábavy

Novinky, Lucie Sieglová

Hluk motorů, pach spálených pneumatik, barevné LEDky. Dokumentarista Martin Dušek si jako další téma vybral svět tuningu a na jeho pozadí pohled na život jednoho z jeho nadšenců v průběhu tuningové sezony. Snímek K oblakům vzhlížíme je zařazen do soutěžní dokumentární sekce karlovarského filmového festivalu.

Foto: KVIFF

Z dokumentu Martina Duška K oblakům vzhlížíme

Článek

„Na začátku mě zaujalo prostředí tuningových srazů. Silná a bohatá vizuální stránka, ale zároveň naprostá vyprázdněnost,“ říká Martin Dušek.

V hlavních rolích Ráďa a jeho Ford Escort, polorozpadlé auto, které za denního světla působí prabídně, v noci ho ale navzdory stavu diody rozzáří zeleným světlem, ukryjí sešlost a ono ožívá vlastním životem. Respektive životem Rádi, pro kterého je jeho ford největším koníčkem, největší láskou, největší vášní.

tuning trailer

„Ráďu jsme potkali v roce 2012 na srazu na příbramském letišti. Předtím jsme už pár podobných akcí navštívili, ale nepotkali jsme nikoho, za kým bych cítil silné téma. Až Ráďu. Mezi všemi auty a sebevědomými chlápky vypadal jeho klub uboze, členové jako poslední ze všech tunerů. A Ráďa byl jejich předseda. Bylo ale vidět, že jeho auto a srazy pro něj znamenají mnoho, že se jejich prostřednictvím snaží vytunit svůj život. To mě na něm zaujalo. Později se jeho klub rozpadl, nejspíš kvůli tomu, že Ráďa nebyl dostatečnou autoritou,“ uvedl Dušek k výběru hlavního hrdiny.

Foto: KVIFF

k oblakům vzhlížíme

Život většinou nezaměstnaného mladíka s finančními problémy a bez větší perspektivy, který by ale radši jedl suchý rohlík, než by se vzdal svého auta, nabízí paralelu s jeho ve světle diod nablýskaným, ale v reálu omšelým autem.

Foto: KVIFF

k oblakům vzhlížíme

V nočním tuningovém světě se cítí a i sám před sebou vypadá nejlépe a chvíle v prostředí čpícím spálenými pneumatikami a benzinem, doplněném zábavou v podobě ohňostrojů, párty, striptýzů mu vnášejí světlo do jeho šedé každodennosti.

Světovou premiéru bude mít dokument Martina Duška K oblakům vzhlížíme 8. července na MFF Karlovy Vary.

Reklama

Výběr článků

Načítám