Hlavní obsah

Debut režiséra Pavlíčka Parádně pokecal bude ve Varech soutěžit ve Fóru nezávislých

Novinky, Lucie Sieglová

Režisér Tomáš Pavlíček, jenž má za sebou několik studentských filmů, přichází se svým celovečerním debutem. K letošní filmové sklizni přispěje snímkem Parádně pokecal, jeho vlastními slovy „rozhrkanou skoro-komedií o klukovi, kterému toho moc nevychází a možná ani nechce, aby mu to vycházelo“. Snímek je zařazen do soutěžní sekce Fórum nezávislých.

Foto: MasterFilm s.r.o.

Vladimír Polívka, Eliška Křenková, Vít Rohr a Lukáš Pavlásek

Článek

„Je to pro nás velká čest a současně potvrzení, že jde o snímek výrazný, svěží a odlišný. Po právu je označován za autorskou komedii a jeho přijetí do soutěžní sekce dává jasně najevo, že se jedná o snímek mezinárodně srozumitelný, ale též překvapivý a odvážný. Účasti v karlovarské soutěži si velmi ceníme, neboť mezi nezávislými filmy se české snímky neobjevují zdaleka tak často. Doufáme, že film vynikne svým nevšedním humorem, poetikou a výrazným hereckým obsazením,” řekl Novinkám Pavlíček.

Ústředním hrdinou je Štěpán Procházka – neúspěšný ve studiu, ve vztazích, nespokojený v práci, laxní ke svému soukromému životu. V jeho postavě vidí autor obraz dnešní mladé generace.

„Nerozhodnost, nevyhraněnost, často i lenost – na druhé straně však přemíra podřadných aktivit, spousta energie a touha poznávat. To všechno se v hlavním hrdinovi míchá,“ říká Pavlíček.

Foto: MasterFilm s.r.o.

Vít Rohr ztvárnil hlavní roli Štěpána Procházku

Čerstvý vítr ve Štěpánově životě zavane až s příchodem Marie, i když slovo příchod není v tomto případě tak zcela na místě – divák většinu filmu zná pouze její hlas, který je Štěpánovým parťákem v mnohdy až absurdních dialozích a dává mu dobře míněné rady. Film vůbec klade na dialogy (jednoduché, úsměvné, leckdy nesmyslné) velký důraz, Pavlíček si hraje i s jejich vizuálním ztvárněním – kamera poměrně často detailně zabírá jen obličej právě hovořícího člověka, přičemž „přelétává” z jednoho na druhého.

Foto: MasterFilm s.r.o.

Lukáš Pavlásek

Příběh neplyne chronologicky, divák spolu se Štěpánem-vypravěčem (Marii popisuje svůj život, osamělému cizinci zase vypráví o Marii) nahlíží do jeho minulosti, ve které se hrdina tak trochu zasekl. S tím koresponduje také další vizuální prvek filmu – snímek je natočen na 16mm film, jenž mu dodává oldschool nádech.

Hlavní roli Štěpána ztvárnil Vít Rohr, dále hrají Václav Vydra, Aneta Krejčíková, Eliška Křenková, Jakub X. Baro, Tereza Konrádová, Jenovéfa Boková, Lukáš Pavlásek, Jana Krausová či Marie Doležalová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám