Hlavní obsah

Ve Varech bude soutěžit Krobot a poprvé i animák

Novinky, Zbyněk Vlasák

Tým MFF Karlovy Vary v úterý odhalil složení soutěžních sekcí. O Křišťálový glóbus bude se svým filmařským debutem usilovat Miroslav Krobot nebo dopingové drama Andrey Sedláčkové. Ve Varech bude také uveden ve světové premiéře dokument Olgy Sommerové o zpěvačce Martě Kubišové Magický hlas rebelky. Letošní znělku natočil jejich tradiční režisér Ivan Zachariáš s legendárním českým kameramanem Miroslavem Ondříčkem.

Upoutávka na film Díra u HanušovicVideo: EvolutionsFilm

 
Článek

Dva zástupce bude mít česká kinematografie v hlavní soutěži letošního karlovarského festivalu. „Jsme moc rádi, že se letos tak hezky urodilo,” komentoval to jeho prezident Jiří Bartoška.

Známý divadelní režisér a v posledních letech oblíbený herec Miroslav Krobot představí svůj filmový debut Díra u Hanušovic. Ten se odehrává v zapadlé severomoravské vesničce.

Krobot na něm spolupracoval s herci ze „svého“ Dejvického divadla Tatianou Vilhelmovou, Ivanem Trojanem nebo Jaroslavem Pleslem, kteří si mimo jiné museli osvojit místní dialekt.

Foto: Právo-Jan Handrejch

Umělecký šéf Dejvického divadla, herec a nyní i debutující filmový režisér Miroslav Krobot.

„Film je vyprávěn lakonicky, v tlumených tónech a se specifickým humorem, který je, myslím, z diváckého hlediska zajímavý. Sami tvůrci přiznávají inspiraci Kaurismäkim, bratry Coenovými, ale taky sourozenci Mrštíkovými nebo českým meziválečným dramatem,“ říká ke Krobotově snímku umělecký ředitel MFF Karlovy Vary Karel Och.

Šanci na Křišťálový glóbus má také Fair Play

Druhé české želízko už znají diváci tuzemských kin. Dopingové sportovní drama z osmdesátých let Andrey Sedláčkové Fair Play mělo distribuční premiéru v březnu.

Trailer k filmu Fair PlayVideo: Falcon

„Snažili jsme se, aby se Fair Play v Karlových Varech promítalo úplně poprvé, ale kvůli určitým smluvním závazkům producentů vůči partnerům to nešlo. Je to sice proti tendenci posledních let, ale o tom snímku jsme natolik přesvědčeni, že do hlavní soutěže patří, že jsme ho i tak vzali,“ říká Och.

Festival uvede nový film režiséra Taxidermie

Kvalitu soutěže letos pozvedne i několik už zavedených evropských režisérských jmen. Gruzínec George Ovashvili, jehož debut Druhý břeh byl před šesti lety celosvětovým festivalovým hitem, uvede ve Varech psychologické drama z hranic Gruzie a Abcházie Kukuřičné pole. Přední ruská režisérka Angelina Nikonovová si zase vybrala západ Čech pro premiéru hořké komedie Welkome Home, zasazené do imigrantské komunity v New Yorku.

Domácí diváci určitě znají nejslavnější film maďarského tvůrce Györgyho Pálfiho Taxidermia. Jeho radikální rukopis zůstal zachován také v novince Volný pád, která je jakýmsi svérázným komentářem k problémům současného světa. A známým režisérem je i David Lambert, autor temného příběhu s prvky melodramatu o nepravděpodobném vztahu argentinského floutka a stárnoucího belgického pekaře Jsem tvůj.

Do hlavní soutěže se probojoval i animovaný snímek. To se nikdy v historii karlovarského festivalu nestalo. Jde o film Signe Baumaneové Šutry v kapsách, prolínající malé a velké dějiny Lotyšska.

Sekce Na východ od Západu se už tradičně soustředí na první a druhé filmy talentovaných tvůrců z oblasti bývalého východního bloku. Zahajovacím filmem této sekce je maďarský snímek Virág Zomboráczové Další život mého otce o mladíkovi, jemuž pomáhá dospět duch jeho zemřelého autoritativního rodiče.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Jitka Rudolfová na on-line chatu

I v této sekci máme českého zástupce. Jde o druhý film Jitky Rudolfové Rozkoš.

„Ten se odlišuje od zbytku tuzemské produkce především tím, jak vypadá, a to myslím v dobrém slova smyslu. Zároveň rozvíjí ambici velmi talentované tvůrkyně s výrazným intelektem a posouvá ji zase někam dál,“ říká k němu Karel Och.

Nezávislý snímek s Václavem Vydrou

Filmy s českou stopou se neztratily ani v dalších sekcích. Zahajovat Fórum nezávislých bude unikátní barmsko-český projekt Mnich. Je tu rovněž absolventský tragikomický snímek Tomáše Pavlíčka Parádně pokecal s Václavem Vydrou v hlavní roli. Mezi dokumenty pak zaujme portrét neortodoxního slovenského kněze Mariana Kuffy z dílny dokumentaristky Jany Ševčíkové nebo film Martina Duška o tuningu.

Mimo soutěž a ve světové premiéře se budou v Karlových Varech promítat dva české snímky. Letní komedie blogera, spisovatele a fotografa Rudolfa Havlíka Zejtra napořád s Pavlem Batěkem, Vicou Kerekes a Filipem Blažkem v hlavních rolích. Od Havlíkova debutu si organizátoři festivalu slibují stejný divácký ohlas, jakým se loni mohl pochlubit Revival.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dvě velké dámy v obětí: nejúspěšnější česká, respektive československá sportovkyně všech dob Věra Čáslavská, a úspěšná dokumentaristka Olga Sommerová.

Druhou premiérou bude dokument Olgy Sommerové Magický hlas rebelky, který by měla uvést jeho hlavní protagonistka zpěvačka Marta Kubišová, jeden ze symbolů českého disentu.

Karlovarský festival letos proběhne od 4. do 12. července.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám