Hlavní obsah

Hřebejkovy Líbánky o vině a odpuštění budou soutěžit ve Varech

Právo, far

Českou kinematografii v hlavní soutěži karlovarského festivalu bude reprezentovat nový film Jana Hřebejka, psychologické drama Líbánky. Vznikl podle scénáře Petra Jarchovského, navazuje na Hřebejkovy předešlé filmy Kawasakiho růže a Nevinnost a hlavní role se ujala Aňa Geislerová.

Líbánky trailer

 
Článek

„Líbánky jsou svébytným filmem, komorním dramatem, které se tentokrát odehrává během jediného odpoledne, svatební noci a části následujícího dne. Pro všechny to byla výzva,“ řekl režisér Jan Hřebejk.

„Naše příběhy nepřinášejí jednoznačné soudy. Klást otázky mi přijde daleko přínosnější. Divák může  prodělat soukromý myšlenkový proces, který „ve velkém“ prodělávají naše postavy. Pokud se tak stane, naše snaha nebyla marná,“ dodal scenárista Jarchovský.

Film je svým způsobem ukázkou toho, jak funguje lidské svědomí. Řekl bych, že je ten příběh emocionálně strhující. Možná tím, že se mohl stát komukoli
Jan Hřebejk

„My jsme původně nezamýšleli udělat trilogii a také ty projekty vznikaly trochu na přeskáčku, například text k Nevinnosti vznikl dříve než Kawasakiho růže,“ prozradil Hřebejk a dodal, že trilogie je to tedy volná.

Ničivé tajemství

Společným jmenovatelem těchto snímků je paměť a tajemství skryté v minulosti, které po letech zasahuje do života postav. Každý z Hřebejkových filmů toto střetnutí zpracovává svébytným způsobem a v odlišném žánru. Stopy minulosti tak mohou vyznívat dramaticky, tragicky i komicky.

Líbánky se odehrávají v čase dvou dnů svatební oslavy. Nevěsta a ženich – Tereza (Aňa Gaislerová) a Radim (Stanislav Majer) tvoří půvabný pár, navzdory tomu, že oba již prošli manželskou zkušeností a odnesli si z ní své šrámy. Tereza zklamané srdce, Radim dospívajícího syna.

Foto: Falcon

Z filmu Líbánky

Zdá se, že romantické svatební oslavy, které probíhají v prosluněném dni v rodinném kruhu, budou skutečně nejkrásnějším začátkem společného života. Jenže novomanželům do cesty vstoupí nezvaný host z Radimovy minulosti Jan Benda (Jiří Černý).

Těhotná Geislerová

„Film je tentokrát do značné míry naší osobní výpovědí. Klademe si v něm různé otázky, které jsou podle našeho mínění důležité. Film je svým způsobem ukázkou toho, jak funguje lidské svědomí. Řekl bych, že je ten příběh emocionálně strhující. Možná tím, že se mohl stát komukoli. Jde vlastně o takové nenápadné, pochopitelné, skoro nevinné zlo,“ zhodnotil režisér. S Aňou Geislerovou natáčel již počtvrté.

Foto: Jiří Hanzl

Jan Hřebejk a Aňa Geislerová

„Naše spolupráce v sobě nese všechny výhody a nevýhody dlouholetého vztahu. Jsou věci, které si už říkat nemusíme, dobře se známe a víme, co od sebe můžeme očekávat. Ale taky někdy začínám mít takový ten partnerský pocit, že už si mě málo všímá,“ říká Geislerová, která ve filmu rozhodně neskrývá své těhotenské bříško.

V dalších rolích se představí Kristýna Fuitová, Jiří Šesták,  David Máj. Herci se museli vypořádat s pouhými čtyřiadvaceti natáčecími dny, které se odehrávaly v průběhu loňského září převážně v Jihočeském kraji, v okolí města Třeboně a Liberci, kde vznikaly scény svatebního obřadu.

Světovou premiéru budou mít Líbánky na MFF Karlovy Vary, v kinech po celé republice by se pak měly objevit 22. srpna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám