Hlavní obsah

Režisér Vladimír Skórka: Vojenství bude hrát v pokračování filmu Copak je to za vojáka... roli

Právo, Aleš Honus

Film Copak je to za vojáka… (1987), pod kterým je se scenáristou Pavlem Hajným podepsán předčasně zesnulý režisér Petr Tuček, se po bezmála pětatřiceti letech dočká volného pokračování. Nový snímek, ve kterém se opět v hlavní roli objeví Jiří Langmajer, připravuje režisér Vladimír Skórka.

Foto: archiv tvůrců filmu

Režisér Vladimír Skórka a herec Jiří Langmajer se chystají na natáčení filmu.

Článek

Ten s Langmajerem spolupracoval na dvou řadách svého seriálu Lajna. V rozhovoru režisér poodhaluje informace ze zákulisí příprav.

Jak vznikl nápad natočit volné pokračování filmu Copak je to za vojáka...?

Oslovili mě producenti Daniel Strejc a Martin Tošenovský, kteří o tom uvažují už delší dobu. Ke vzniku volného pokračování dostali svolení od autora původního scénáře Pavla Hajného, se kterým se dohodli na podmínkách včetně toho, že s námi bude spolupracovat jako jakýsi poradní hlas.

Autorem scénáře filmu, který má zatím pracovní název Copak je to za mazáka…, je Michal Suchánek, jenž se představí také v jedné z rolí. Po Novém roce začaly castingy a objíždění lokací.

První díl se odehrával v prostředí povinné vojenské služby, která ale už byla zrušena. Navíc jsou všichni aktéři filmu o třicet let starší. Půjde opět o snímek z vojenského prostředí?

Motiv vojenství v novém filmu bude hrát významnou roli, ale přímo v prostředí armády se odehrávat nebude. Hlavnímu hrdinovi už není osmnáct, ale táhne mu pomalu na šedesátku a řeší úplně jiné problémy. Samozřejmě mu zůstávají některé základní charakterové rysy, takže to je pořád stejný sukničkář.

Tentokrát ale ve filmu bude řešit složitou osobní záležitost, kterou má nevyříkanou se svým nejlepším kamarádem z vojny. Toho bude ve filmu hrát již zmíněný Michal Suchánek. Dá se říct, že hlavní hrdina filmu se v podstatě ocitne v pozici sympatického losera, ale více už prozrazovat nebudu.

Objeví se ve filmu i Karel Roden, který si v jedničce zahrál druhou hlavní roli?

Karel Roden ve filmu hrát nebude, vzhledem k jeho velkému vytížení a jiným prioritám. Ale někteří herci, kteří si v prvním díle zahráli, ano.

Film Copak je to za vojáka... měl ve své době značný divácký úspěch, zároveň je ale nutno přiznat, že byl poplatný době, ve které vznikl, je v něm silný agitačně-ideologický podtext a některé zápletky a situace jsou poměrně naivní. V této linii nový film asi pokračovat nebude.

Je fakt, že agitační rovina je z filmu Copak je to za vojáka… cítit. Dá se říct, že každý kluk si v té době po zhlédnutí filmu musel říct, že by chtěl být také paragánem, který hraje v lese dobrodružné hry a kterého jen obletují holky. Nové pokračování už žádná agitka nebude.

Naopak si ve filmu budeme z vojenského prostředí dělat trošku legraci. Dnes sice už není povinná vojenská služba, ale spousta lidí se k ozbrojeným složkám hlásí proto, že si tuto profesi značně idealizují. Část z nich má v sobě tak trochu přerostlého trampa, kterému přijde romantické hrát si v lese na vojáky. Tuto vlastnost některých lidí si bude film brát na paškál.

Bude se natáčet na území Moravskoslezského kraje, což je oproti původnímu filmu další změna. Už máte představu o jednotlivých lokacích?

Výběr lokací budeme řešit během ledna a února, ale můžu říct, že velká část filmu se bude odehrávat v lesích, pravděpodobně v Beskydech a Jeseníkách. A rádi bychom využili i některých bývalých vojenských objektů, pravděpodobně i systému vojenského opevnění, protože v regionu je spousta bývalých armádních bunkrů.

Diváci vás mají v poslední době spojeného především se seriálem z hokejového prostředí Lajna. Chystá se jeho pokračování?

Druhá řada seriálu Lajna byla odvysílána před více než měsícem a podle všech ukazatelů byla velmi úspěšná, takže už teď můžu prozradit, že chystáme třetí řadu, která by měla mít premiéru asi v roce 2021.

Točil jsem seriál Hrobári, který byl odvysílán na slovenské televizi Joj a rovněž se setkal s velkým diváckým ohlasem. Úplnou novinkou pak je seriál, který natáčím pro televizi Nova, ale o kterém zatím nejsem oprávněn mluvit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám