Hlavní obsah

Jiří VI.: Království za řeč bez zadrhávání

Právo, Jiří P. Kříž

Hned dvě česká divadla si pospíšila, aby udržela krok se světem, který po čtyřoscarovém filmu podle hry Davida Seidlera Králova řeč vrací příběh koktavého britského krále Jiřího VI. a jeho republikánského logopeda, Australana Lionela Logua, na jeviště: Mahenovo divadlo Brno a Divadlo pod Palmovkou v Praze.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Simona Vrbická jako Alžběta, vévodkyně z Yorku, a Martin Stránský, její Bertie, Jiří VI., král anglický, skotský etc.

Článek

První byli Brňáci, Palmovka se zase právem camrá, že jednu ze zkoušek režiséra Petra Kracíka navštívil při návštěvě Prahy princ Edward. Ohlasy, jak se mu česká Králova řeč líbila, do tisku nepronikly. To ale nic nemění na tom, že Stropnického inscenace v Národním divadle nad Ponávkou i Kracíkova u Rokytky jsou - každá jinak - dobré.

Jděte k šípku, Výsosti!

Kracík ve spolupráci s dramaturgem Ladislavem Stýblem zvolili méně křiklavé kontury doby. Necítili potřebu připomínat v komorním tématu královské léčby středoevropské mnichovské souvislosti, o to víc prostoru zůstalo třeba na připomenutí koketérie právoplatného dědice trůnu, prince velšského Davida (Ivan Jiřík), s nacismem a Hitlerem. Důvod v historii Británie nevídané královské abdikace.

Představitelé budoucího krále, jehož vadu řeči v proslulém projevu BBC při vstupu Anglie do druhé světové války už postřehli jen ti, kdo znali důvod jeho občasných odmlk, pojali koktavost odlišně. Martin Stránský v Praze spíš jako nezadrhávací křeč mimických svalů, způsobenou psychickým blokem.

Lepším, ani na královský majestát ve své pracovně nehledícím logopedem je ten pod Palmovkou. Na rozdíl od Ladislava Freje na premiéře v Brně znal Dušan Sitek už na veřejné generálce perfektně text. Nejenom proto lépe vyniká jím prosazovaná občanská rovnost i před trůnem. Ostatně je přece potomkem trestanců, kteří kolonizovali pátý kontinent, tak jaképak cavyky s královským pacientem!

O polidštění krále

Inscenaci lidsky silného příběhu stvrzují Simona Vrbická nebo Petra Horváthová v roli Alžběty, budoucí královny matky, která manžela nakonec přežila o půl století, Kateřina Macháčková coby po vlasti toužící plebejská Lionelova manželka Myrtle. Dobře stylizovaní jsou i canterburský arcibiskup (Miloš Kopečný), Winston Churchill (Karel Vlček), Jiří V. (Rudolf Jelínek), premiér Stanley Baldwin (René Přibil)...

Málokdy se podaří panovnické rody polidštit, jak se to podařilo Davidu Seidlerovi. Ostatně filmovou Královu řeč Toma Hoopera s Colinem Firthem v hlavní roli známe dobře i u nás. Obě české divadelní verze se při srovnání s ní rdít studem nemusí.

Divadlo pod Palmovkou Praha - David Seidler: Králova řeč. Překlad Jitka Sloupová. Režie Petr Kracík, dramaturgie Ladislav Stýblo, scéna Ivo Žídek, kostýmy Samiha Maleh, hudební spolupráce Viktor Kracík. Premiéry 19. a 20. dubna. Psáno z veřejné generálky 18. dubna 2013.

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Výběr článků

Načítám