Hlavní obsah

Alfons Mucha v domě U bílého jednorožce

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obraz Gismonda, ztvárňující divadelní postavu slavné herečky Sarah Bernhardtové, která provázela první krůčky Aflonse Muchy na cestě za světovou slávou, vítá návštěvníky výstavy děl mistra secese v galerii v domě U bílého jednorožce, otevřené minulý týden v centru metropole.

Článek

Na 500 metrech čtverečních plochy, tedy v celém jednom patře, které dřív sloužilo kancelářím, příchozí potěší kolem 300 prací světově proslulého umělce. "Tak veliká výstava se naposledy konala před 25 lety v Jízdárně Pražského hradu," vypráví organizátor akce Zdeněk Kočík. I on se může pochlubit obsáhlou sbírkou Muchových prací.

Plakáty i drobnější litografické práce

Expozice v domě na Staroměstském náměstí zahrnuje kolekci impozantních plakátů a nespočet drobnějších litografických prací a studií. Jsou mezi nimi návrhy poštovních známek a bankovek. Výstava představí také unikátní kolekce litografických pohlednic. A protože je Kočík majitelem muzea voskových figurín, instaloval na závěr expozice věrného Muchova dvojníka z vosku, jak pracuje v ateliéru.

Dělal třeba i návrhy na krabičky s bonbóny. Ale 90 procent z nich podlehlo během dlouhých let zkáze. "Máme veliký plakát, který zval na výstavu v Ivančicích, která se nakonec nekonala. Získali jsme jej od paní, jejímuž dědečkovi patřila tiskárna," vypráví Kočík, který si už teď láme hlavu s tím, kde po skončení výstavy zarámovaná díla uschová. Představují totiž objemný náklad - na místo určení je musela přepravit dvě nákladní auta. "Dosud jsme měli pronajatý trezor," vysvětluje dosavadní způsob uložení. "Asi je budeme muset vystavovat napořád," směje se sběratel. Výstava ale končí v závěru září.

Průchozí sály v domě U bílého jednorožce Kočíka nadchly. Podle něj jsou jako dělané pro tento účel. Kanceláře odtud zmizely, když se budova vrátila restituentkám.

Stal se pojmem

Mucha (1860 -1939), je mezi secesními umělci pojmem. Vytvořil například i cyklus olejomaleb Slovanská epopej, který je dlouhodobě vystaven na zámku v Moravském Krumlově na Znojemsku.

V posledních letech se hovoří o tom, že by se měl soubor těchto pláten přestěhovat z Moravského Krumlova do Prahy. Kvůli tomu má na Bruselské cestě holešovického výstaviště vyrůst nová budova. Pražští radní se k tomu mají vyjádřit v nejbližší době, uvedla ČTK. V letošním rozpočtu má město na výstavbu asi 46 miliónů korun, celkové náklady se odhadují na dvojnásobek.

Jednu z největších sbírek Muchových plakátů shromáždil bývalý československý tenista Ivan Lendl, žijící již dlouhá léta v USA.

Našel osobitý styl

Mucha zpočátku tvoří historické obrazy akademického aranžmá, teprve 90. léta 19. století znamenají v jeho tvorbě zlom - nachází svůj vlastní osobitý styl. Poprvé ho užije při zakázce na plakát pro hru Gismonda (1894) v pařížském divadle S. Bernhardtové a získává okamžitý úspěch.

Pro divadlo vytvoří i mnoho dalších úspěšných plakátů - Dámu s kaméliemi, Lorenzaccio, Samaritánku, Médeu. Kromě toho se stává autorem množství plakátů.

Ve druhé polovině 90. let 19. století vytváří řadu návrhů dekorační malby, mj. vzniká panó Čtyři roční období, Čtvero umění, Květiny, Denní doby a Měsíce. Kromě toho se intenzívně věnuje grafice užité - vznikají jeho grafické návrhy jídelních lístků, kalendářů či divadelních programů, věnuje se i grafice knižní (za vrchol jeho ornamentální tvorby je považována jeho ilustrátorská práce na knize Otčenáš z roku 1899).

V roce 1910, kdy se po pobytu ve Vídni, Paříži, USA natrvalo vrací do Čech, začíná pracovat na dvacetidílném malířském cyklu Slovanská epopej (1910-28), v němž se ideově navrací k myšlenkám českého národního obrození a zobrazuje mýty a legendy slovanských národů. Podílí se na výzdobě Primátorského sálu pražského Obecního domu.

Alfons Mucha, rodák z Ivančic u Brna umírá v Praze na zápal plic.

Galerie v domě U bílého jednorožce je otevřena denně od 10 do 20 hodin. Vstup stojí 120 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám