Hlavní obsah

Viktor Preiss či Petra Nesvačilová. České lvy předají herci a filmaři

Novinky, Lucie Sieglová

Ceny Český lev vítězům i letos předají kolegové z řad herců a filmařů. Mezi nimi Viktor Preiss, Petra Nesvačilová, Zdeněk Piškula, Tatiana Pauhofová či Božidara Turzonovová.

Foto: Michaela Feuereislová

Jedním z předávajících Českých lvů bude herec Viktor Preiss.

Článek

„V mnoha případech nám šlo o generační propojení umělců, kteří se společně při práci příliš nepotkávají. Některé dvojice předávajících budou díky tomu překvapivé,“ říká Tereza Rychnovská z České filmové a televizní akademie.

„Bude to pro mě nová zkušenost, nikdy jsem nikomu cenu nepředával, vůbec se tomu nebráním a těším se na to,“ řekl nejmladší z jmenovaných Zdeněk Piškula, který předá Lva za nejlepší kostýmy.

Petra Nesvačilová odevzdá vítězi cenu za nejlepší dokument, slovenské herečky Tatiana Pauhofová a Božidara Turzonovová budou prvními gratulujícími nejlepšímu herci v hlavní roli a vítězná herečka hlavní role převezme ocenění z rukou Viktora Preisse. „Považuji za čest, předat jedné z kolegyň ocenění za umělecký výkon ve filmu, za úsilí a energii vynaloženou při tvorbě postavy, za výjimečnou míru talentu, která to vše ve výsledku posvěcuje a získává mimořádnou pozornost těch, kteří se ji rozhodnou „Českým lvem“ ocenit,“ uvedl Preiss.

O čem ceny vypovídají

O letošních nominacích hlasovalo 136 akademiků, kteří vybírali z 25 hraných celovečerních a animovaných filmů a 26 dokumentů uvedených v uplynulém roce do distribuce. Výsledky budou vyhlášeny 10. března večer během slavnostního ceremoniálu v pražském Rudolfinu. O čem podle předávajících ceny vypovídají?

„O názoru akademiků, tedy českých filmových profesionálů o tom, které počiny loňského roku byly pro ně nejlepší. Každý z nás však může mít svého vlastního favorita, který pro něj zůstane nejlepším, i když cenu nezíská,“ míní Piškula.

„Pro mě jsou ceny především vyjádření určitého poděkování všem, kteří se na filmu podíleli. Je to jakási úcta k naší tvorbě,“ říká Nesvačilová.

„Cena, jak obsah slova vypovídá, je o ocenění, o uznání výjimečného počinu, zároveň je to obraz určité úrovně, z jaké ten který výkon nebo umělecký počin posuzujeme. Je to věc názoru, individuálního vkusu, profesionality a empatie posuzovatele, což ve výsledku vypovídá i o nás samotných, o smyslu cen jako takových,“ uvedl Viktor Preiss.

Nejaktuálnější články o udělování cen Český lev najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám