Hlavní obsah

Českého lva ovládly filmy Cesta ven a Díra u Hanušovic

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V sobotu večer proběhlo v pražském Rudolfinu udělování filmových cen Český lev. Ceny v hlavních kategoriích si rozdělily dva filmy - Díra u Hanušovic a Cesta ven. Nejlepším filmem byla vyhlášena Cesta ven.

Český Lev 2015 má své vítězeVideo: Novinky

 
Článek

Cenu za nejlepší režii získal Petr Václav díky snímku Cesta ven. Cenu za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli získal Ivan Trojan za Díru u Hanušovic. Nejlepší herečkou v hlavní roli je Klaudia Dudová z Cesty ven, nejlepší herečkou ve vedlejší roli byla vyhlášena Lenka Krobotová za film Díra u Hanušovic. Nejlepším hercem ve vedlejší roli se stal Jaroslav Plesl také za film Díra u Hanušovic.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jaroslav Ples

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Klaudia Dudová

Petr Václav při přebírání ceny uvedl: „Děkuju hercům, akademii, a doufám, že je to trochu i cena tomu tématu.”

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Cenu za nejlepší scénář převzal Petr Václav (vlevo) za film Cesta ven, cenu mu předal lékař Vladimír Beneš.

Cesta ven je příběh romské matky, která se odmítá smířit s životem na dně a snaží se vybojovat lepší život pro sebe a svou dceru. Cesta ven z obtížné situace je lemována zklamáním, ale také nadějí.

Mám pocit, že jsem v přímém přenosu onemocněl.
Ivan Trojan

„Znáte to, když přijdete k doktorovi a něco vám je a najednou se vám udělá dobře? Já to mám dnes naopak, mám pocit, že jsem v přímém přenosu onemocněl,” žertoval Trojan.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Cenu za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli převzal Ivan Trojan za film Díra u Hanušovic.

Pak připomněl, že Bolek Polívka kdysi poděkoval jemu a Karlu Rodenovi za to, že mu „svými výkony umožnili získat Českého lva”. Tak mu to nyní ironicky vrátil.

Cenu za vedlejší roli převzala Lenka Krobotová se slovy: „Opravdu jsem to nečekala, strašně si toho vážím, určitě nebudu tak vtipná jako paní Vihanová... strašně děkuju celému štábu, ta cena patří všem. A děkuju samozřejmě autorům za důvěru, kterou mi dali, a Dejvickému divadlu.”

Foto: Právo

Lenka Krobotová

Dejvická rodina

„Mám velkou radost, dělal bych větší gejzíry, ale pak by řekli, že přehrávám a už bych práci nemusel dostat. Chtěl bych poděkovat Mirkovi Krobotovi, Ondrovi Zimovi, štábu, všem hercům, celé své dejvické rodině. Všem, kteří mě mají rádi a cenu mi přejí,” dodal Plesl.

„Moc si toho vážím, zároveň bych chtěla poděkovat i Petru Václavovi, že mi dal příležitost zahrát si ve filmu,” řekla Dudová.

Nejlepším dokumentárním filmem byla zvolena Olga režiséra Miroslava Janka.

Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii získala Drahomíra Vihanová.

Foto: Právo

Miroslav Janek převzal cenu za film Olga.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Drahomíra Vihanová

„Ono se sluší poděkovat, já vím, já ale ani nevím komu. Já bych řekla, že mě převálcoval údiv a překvapení z tohodle toho, myslím, že i všechny v auditoriu, někteří možná přidají i rozhořčení proč. Tu otázku si taky kladu. Ale myslím, že bylo pragmaticky uvažováno... Vyšli ze dvou důvodů, že už film dělám dlouho, a tak bych toho mohla nechat, a za druhé - vlastně jsem v tom filmu toho tak moc neudělala a ten Cháron už na mě s loďkou čeká, tak šup šup, abysme to stihli před kremací,” řekla Vihanová.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Cenu za nejlepší filmovou scénografii střih převzal Florent Mangeot za film Cesta ven.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Cenu za nejlepší filmovou scénografii převzal Jan Vlasák za film Tři bratři.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Cenu za nejlepší filmovou scénografii předával kardiochirurg Milan Šamánek (vlevo), vpravo je moderátorka večera Lucie Výborná.

Petr Václav si odnesl i cenu za nejlepší scénář Cesty ven. „Nebyl to film, který by vznikal z mé hlavy, ale z mého setkání s těmi druhými, a to mě velmi obohatilo,” doplnil.

Také cenu za nejlepší kameru dostala Cesta ven, konkrétně kameraman Štěpán Kučera.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Cenu filmových fanoušků převzala režisérka filmu Fair play Andrea Sedláčková, cenu jí předal herec Pavel Liška.

Českého lva za kostýmy získala Simona Rybáková za Tři bratry. Českým lvem byla oceněna i hudba z filmu Krásno, jejímž autorem je Jan Muchow. Za nejlepší střih byl oceněn Florent Mangeot, který se podílel na filmu Petra Václava Cesta ven.

Za masky byl oceněn Zdeněk Klika, který pracoval na filmu Tři bratři, a stejný film dostal i cenu za nejlepší scénografii, kterou vytvořil Jan Vlasák.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Cenu Magnesia za nejlepší studentský film převzal Pavel Nosek (vlevo) za snímek Pravomil, cenu mu předal režisér Jan Svěrák.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Cenu za nejlepší zvuk převazli Daniel Němec (vlevo) a Ivan Horák.

Cenu filmových fanoušků dostal snímek Fair Play, který natočila režisérka Andrea Sedláčková. Cenu Magnesia za nejlepší studentský film získal Pavel Nosek za film Pravomil.

Vítězové hlavních kategorií:

FILM

Cesta ven

REŽIE

Petr Václav (Cesta ven)

SCÉNÁŘ

Petr Václav (Cesta ven)

HEREC

Ivan Trojan

HEREČKA

Klaudia Dudová

HEREC (vedlejší role)

Jaroslav Plesl

HEREČKA (vedlejší role)

Lenka Krobotová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám