Hlavní obsah

Český lev dostane nejen novou hřívu

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již po jedenadvacáté zařve 22. února filmový Český lev - v přímém přenosu ČT 1 budou vyhlášeny výroční ceny České filmové a televizní akademie (ČFTA) za rok 2013.

Medailonek k Českému lvuVideo: ČFTA

 
Článek

Po dvaceti ročnících, které se konaly v pražské Lucerně pod taktovkou jejich zakladatele Petra Vachlera, vstupuje Český lev do další dvacítky již plně pod hlavičkou ČFTA, která je jejich vyhlašovatelem i organizátorem.

Po složitých několikaměsíčních jednáních akademie, generálního partnera Magnesie a Petra Vachlera byla uzavřena dohoda o převodu ochranné známky, takže název ceny Český lev zůstává. Byť má soška novou podobu, o kterou se zasloužil designér Jakub Berdych, a byť tento ročník přináší několik dalších podstatných novinek.

Nebyl pořádán nominační večer, nominace byly vyhlášeny na tiskové konferenci stejně jako cenu v nestatutární kategorii nejlepší filmový plakát. Tu získali Dušan Martinček a agentura 2FRESH za plakát k filmu Hořící keř.

Večer v Rudolfinu

Slavnostní večer se přestěhoval z nevyhovující Lucerny do Dvořákovy síně pražského Rudolfina, bude ho uvádět moderátor Marek Eben a na jeho podobě se budou podílet po výtvarné a režijní stránce bratři Michal a Šimon Cabanovi, kteří s Ebenem připravují i slavnostní karlovarské večery.

Medailonek k Českému lvu: kostýmyVideo: ČFTA

Na rozdíl od minulých let byla rozdělena kategorie nejlepší výtvarný počin na tři samostatné - nejlepší filmová scénografie, nejlepší kostýmy a nejlepší masky. V těchto a v kategoriích nejlepší střih a nejlepší zvuk hlasovali v prvním kole vybraní akademici. Naopak zrušeno bylo ocenění pro nejnavštěvovanější film, nejlepší zahraniční film a vzhledem k již čtyřem ročníkům Cen české filmové kritiky také Cena filmových kritiků a teoretiků pro hraný film i dokument.

Foto: Falcon

Jiří Schmitzer ve filmu umírá.

Cena Magnesia za nejlepší studentský film byla zachována a vyhlášena bude v rámci slavnostního večera, stejně jako cena za mimořádný přínos české kinematografii.

Cena Magnesia za nejlepší studentský film byla zachována a vyhlášena bude v rámci slavnostního večera, stejně jako cena za mimořádný přínos české kinematografii. Nově byla ustanovena Cena filmových fanoušků, o které může rozhodnout každý

uživatel Česko-Slovenské filmové databáze, který už ohodnotil hvězdičkami alespoň 200 filmů nebo je novým uživatelem přihlášeným prostřednictvím Facebooku.

Medailonek k Českému lvu: maskyVideo: ČFTA

Favoritem je Hořící keř

Šanci získat letos Českého lva měli tvůrci 29 celovečerních hraných a animovaných filmů a 17 celovečerních dokumentů, uvedených do distribuce v roce 2013. Se čtrnácti nominacemi ve všech kategoriích, týkajících se hraných filmů, je favoritem 21. ročníku film polské režisérky Agnieszky Hollandové Hořící keř. Pokud by proměnil všechny, překonal by dosavadního rekordmana, film Vladimíra Michálka Je třeba zabít Sekala, který dostal v roce 1998 jedenáct ze dvanácti udílených sošek (pouze za ženský herecký výkon v hlavní roli dostala Iva Janžurová za film Romana Vávry Co chytneš v žitě).

Úspěšné režisérky

Medailonek k Českému lvu: scénografieVideo: ČFTA

Hlavní konkurentem Hořícího keře jsou snímky Jako nikdy (Zdeněk Tyc) s dvanácti nominacemi, Revival (Alice Nellis) a Rozkoš (Jitka Rudolfová) shodně s jedenácti nominacemi. Lze tedy říci, že letošním nominacím vévodí výjimečně režisérky - mezi čtyřmi  nejčastěji nominovanými filmy jen jeden režíroval muž. Hollandová, Tyc a Rudolfová jsou v nominacích nováčky, Nellis již má Českého lva za nejlepší scénář filmu Výlet a její Tajnosti získaly sošku za nejlepší film roku 2007 (producent Jan Svěrák).

Patnáct nominovaných filmů

Foto: Aerofilms

Filmové premiéry

Celkem se z devětadvaceti hodnocených filmů nominace týkají patnácti. Vedle již zmíněných jich mají osm Klauni Viktora Tauše, pětkrát byl nominován snímek Líbánky v režii Jana Hřebejka, naději na Českého lva má Collette režiséra Milana Cieslara se čtyřmi nominacemi, třikrát se dostalo na Křídla Vánoc režisérky Karin Babinské. Po jedné mají filmy Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů režiséra Petra Nikolaeva a Donšajni Jiřího Menzela.

Českého lva za nejlepší dokumentární film si odnese režisér jednoho z těchto filmů: DK (Bára Kopecká), Hoteliér (Josef Abrhám ml.), Hledá se prezident (Tomáš Kudrna), SHOW! (Bohdan Bláhovec) nebo Šmejdi (Silvie Dymáková).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám