Hlavní obsah

Filmová hudba zakončila festival Prague Proms

Právo, Vladimír Říha

Tradičním koncertem filmové hudby Hollywood Night zakončil v úterý Český národní symfonický orchestr 15. ročník festivalu Prague Proms. Orchestr opět řídil Američan Carl Davis a Smetanova síň pražského Obecního domu byla zcela zaplněna nadšeným publikem.

Foto: Jan Malý

Záběr na podium při koncertu

Článek

Oproti podobným koncertům v minulosti se ten letošní trochu odlišoval. Kromě amerických snímků bylo více ukázek z francouzských a britských filmů.

Mezi sólisty byl i slovenský herec Martin Huba, který přednesl zpaměti perfektní češtinou slavnou řeč Winstona Churchilla z roku 1940, kdy se britský premiér postavil Hitlerovi, odmítl jakoukoli dohodu s ním a slíbil boj na život i na smrt. Scénu z filmu Nejtemnější hodina podmalovala hudba Daria Marianelliho. Byl to vrcholný okamžik celého koncertu a umělci se dostalo zaslouženě obrovských ovací.

Foto: Jan Malý

Martin Huba

V programu večera bylo také méně slavných hitů než dříve, dostalo se i na televizní seriály Most, Vraždy v Midsomeru, Narcos.

Zazněly i známé skladby Henryho Manciniho, Hanse Zimmera, Johna Williamse, Ennia Morriconeho či Burta Bacharacha. Carl Davis, jenž tradičně vystřídal i dva dlouhé pláště (modrý a zlatý), vedl orchestr se znalostí věci a dával prostor i výborným sólistům Janu Hasenöhrlovi (trubka) či Lukáši Chejnovi (kytara). Závěrečné Arnoldovo téma z Casino Roayle s Jamesem Bondem se muselo opakovat.

Jedinou pihou na kráse koncertu bylo, že se posluchačům nedostalo obvyklých výborně připravených tištěných programů jako dříve. Ti se museli spokojit jen s promítáním názvu a fotografií z filmů na plátno nad podiem.

V závěrečném koncertu Prague Proms se uplatnili dobře i pěvečtí sólisté, slovenská sopranistka Lenka Máčiková a popoví interpreti David Kraus či Ondřej Izdný.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám