Hlavní obsah

Bratři Dardennovi soutěží v Cannes s filmem Mladý Ahmed

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cannes

Očekávanými filmy jsou na canneském festivalu všechny novinky belgických bratrů Jeana-Pierra a Luky Dardennových. Od roku 1999, kdy tam byli poprvé a hned získali Zlatou palmu za film Rosetta, už uvedli na Riviéře šest dalších děl. Druhou Zlatou palmu dostali za Dítě, Velkou cenu za Kluka na kole, Mlčení Lorny dostalo Cenu za scénář.

Foto: ČTK/AP

Zleva Luc Dardenne a Jean-Pierre Dardenne v Cannes.

Článek

Jejich filmy mají silný sociální náboj, soustředí se na detaily v životě jednotlivce uvnitř společnosti. Letos přivezli snímek Mladý Ahmed, v němž s mimořádnou naléhavostí varují před fanatismem.

Ahmed je chlapec ze smíšené rodiny na rozhraní dětství a dospívání. Po matce Belgičan, po otci Arab se rozhodne právě v tomto citlivém věku, že se po vzoru jednoho ze svých bratranců stane čistým muslimem. Jeho život se náhle od základu změní.

„Co se to s tebou stalo, vždyť ještě nedávno jsi hrál počítačové hry,“ ptá se zoufalá matka chlapce, kterého víc než cokoli jiného zajímají pravidelné modlitby, neustále si myje ruce a vyplachuje ústa. Jeho pohled míří většinou jen k zemi.

A co hůř, jeho učitelka arabštiny, která se snaží dětem přiblížit jazyk populární formou, se jen kvůli tomu stane jeho nepřítelem. Nepřítelem, jenž špiní víru a korán a nezaslouží si žít. Ahmed má vražedný plán...

„Když jsme začali psát scénář, neuměli jsme si ani představit, kam až se naše hlavní postava posune,“ řekli v Cannes bratři Dardennové. „Naším tématem byl fanatismus, který může posunout člověka až na samou hranici soudnosti. Je vůbec možné ho zastavit navzdory lásce jeho matky, přátelství a romantickým hrám s mladičkou Louisou? Myslíme, že by diváci sami měli hledat odpovědi.“

Snímek sice nebyl přijat s takovým nadšením jako některé jejich předchozí příspěvky, ale silné aktuální téma, natočené se smyslem pro dramatičnost a prokreslení postav, je určitě řadí k favoritům na některou z cen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám