Hlavní obsah

Největší výstava manga za hranicemi Japonska

Novinky, kat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britské muzeum v Londýně se ve čtvrtek stane dějištěm historicky největší výstavy japonských komiksů manga za hranicemi země jejich původu. Exponáty mají mapovat historii a vývoj tohoto druhu umění a představit návštěvníkům všechny jeho podoby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V londýnském muzeu se chystá největší manga výstava mimo JaponskoVideo: AP

 
Článek

Charakteristické pro tento způsob malby jsou sebejisté tahy, čisté linky, disproporčně zobrazené postavy, které mají velké, výrazně vykreslené oči a malý špičatý nos.

K vidění budou díla průkopníků žánru, jako byli Kacušika Hokusai (1760–1849) nebo Kawanabe Kyosai (1831–1889), ale i původní nákresy postaviček z komiksu Dragon Ball od Akiry Torijamy či ilustrace k Pokémonům.

Foto: Profimedia.cz

K vidění budou i nákresy postaviček ze slavného komiksu Pokémon.

Manga však není jen o pohádkových postavičkách, umělci rádi reagují i na aktuální dění – kreslíř Kotobuki Širiagari tímto způsobem v roce 2011 zvěčnil kupříkladu jadernou katastrofu ve Fukušimě, a to jen tři dny poté, co vlna tsunami zničila místní elektrárnu. Na jeho obraze se nad zpustošenou krajinou vznášejí andělé.

Komiksy manga se těší stále větší oblibě po celém světě, na jejich základě se točí i animované filmy – tzv. „animé“. Pro fajnšmekry existují dokonce i porno časopisy kreslené ve stylu manga! Výstava potrvá do 26. srpna 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám