Hlavní obsah

Vítězem Eurovize je Nizozemec Duncan Laurence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězem 64. ročníku mezinárodní soutěže Eurovize se stal nizozemský zpěvák Duncan Laurence. Českou republiku ve finále zastupovala kapela Lake Malawi s písní Friend of a Friend, která skončila na 11. místě. Ve finále se představili zástupci 26 zemí.

Foto: Sebastian Scheiner, ČTK/AP

Duncan Laurence

Článek

Duncan Laurence, který byl favoritem soutěže, ve finálovém večeru zvítězil s písní Arcade.

O vítězi rozhodli diváci v 41 zemích a členové mezinárodních porot. Podle pravidel ale nemohli diváci hlasovat pro zástupce své země.

Foto: Sebastian Scheiner, ČTK/AP

Duncan Laurence

V rámci finálového večera vystoupila s jednou novinkou a písní Like A Prayer i americká zpěvačka Madonna.

Česká republika se poprvé zúčastnila v roce 2007. Před třemi lety se do finále Eurovize poprvé dostal český zástupce - zpěvačka Gabriela Gunčíková obsadila 25. místo. Mezi nejlepší se loni dostal i Mikolas Josef, který ve finále získal pro ČR dosud nejlepší umístění, šesté místo.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Česká kapela Lake Malawi se probojovala do finále v Tel Avivu

První ročník eurovizního klání se konal v květnu 1956. Soutěž patří k nejsledovanějším televizním přehlídkám populární hudby v Evropě. Za nejslavnějšího vítěze je považována švédská skupina ABBA, která v roce 1974 prorazila hitem Waterloo. Mezi další věhlasné tváře, které v Eurovizi uspěly, patří Kanaďanka Céline Dionová, která v roce 1988 reprezentovala Švýcarsko.

Česká republika se poprvé zúčastnila v roce 2007. Už v roce 1968 v soutěži, která se tehdy nazývala Velká cena Eurovize, vystoupil Karel Gott, ovšem jako zástupce Rakouska.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám