Hlavní obsah

V Cannes uvítají Tarantina, Cruzovou i Stalloneho

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canneský filmový festival slibuje pro svůj 72. ročník, který začne dnes večer, mimořádné seskupení režisérských i hereckých osobností. Ty budou do 25. května stoupat po legendárních schodech potažených červeným kobercem do sálu bratří Lumièrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Cannes vrcholí přípravy na festivalVideo: AP

 
Článek

Radost udělal festival české kinematografii, když do sekce Cannes Classic, která uvádí nejvýznamnější díla filmové historie, přijal nejen Formanovy Lásky jedné plavovlásky, ale zařadil před ně dokument Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny Forman vs. Forman. Je to pocta loni zesnulému filmaři, který v Cannes soutěžil s filmy Hoří, má panenko a Taking Off, za který dostal Zvláštní cenu poroty.

Festival zahájí komediální horor Jima Jarmusche Mrtví neumírají s Billem Murraym a Tildou Swintonovou. Událostí bude pocta Alainu Delonovi, uvedení filmu Rocketman o Eltonu Johnovi, kterého hraje Taron Egerton (u nás vstoupí do kin 30. května) i prezentace ukázek z filmu Rambo 5: Poslední krev, kterou uvede Sylvester Stallone (u nás 19. září).

Hlavní soutěž letos čeká velká jména. Fanoušci Quentina Tarantina se dočkají jeho novinky Tenkrát v Hollywoodu. Odehrává se v šedesátých letech minulého století, vychází ze skutečných událostí a hlavní role ztvární Leonardo DiCaprio a Brad Pitt. Španělský režisér Pedro Almodóvar přiveze Bolest a slávu s Penélope Cruzovou a Antoniem Banderasem (u nás 23. května).

Foto: AP

Režisér Pedro Almodóvar jezdí do Cannes rád.

Brit Ken Loach bude soutěžit se snímkem Sorry, We Missed You, Američan Terrence Malick představí Skrytý život a Jean-Pierre a Luc Dardenneovi film Mladý Ahmed.

Česká stopa bude v Cannes viditelnější než v minulých letech. V sekci studentských filmů Cinéfondation bude soutěžit Sto dvacet osm tisíc posluchače FAMU Ondřeje Erbana, v nezávislé sekci Directors' Fortnight uvedou koprodukční snímek Psi nenosí kalhoty, v němž hraje Ester Geislerová a producentsky se na něm podílela společnost Bionaut.

Celovečerní dokument Sólo, který mapuje osud nadějného argentinského klavírního virtuosa Martína, byl vybrán do sekce L'ACID a stojí za ním francouzsko-český režisér Artemio Benki.

Může se vám hodit na Zboží.cz:
DVD Hoří má panenko (1967)

Reklama

Výběr článků

Načítám