Hlavní obsah

Pražský komorní balet končí

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský komorní balet (PKB), který letos slaví pětapadesáté výročí založení, ukončí z důvodů nedostatečné finanční podpory k 1. červnu svou činnost. Oznámilo to na tiskové konferenci jeho vedení.

Foto: ČTK

Ladislava Jandová stojí v čele PKB.

Článek

Podle ředitelky Ladislavy Jandové nemá soubor vlastní zázemí pro uměleckou činnost a v posledních letech dosahuje veřejná finanční podpora ani ne třetiny ročního rozpočtu 14,9 milionu Kč.

Letošní dotace v rámci Programu podpory profesionálních divadel, orchestrů a pěveckých sborů činila jen dva miliony Kč. Zánik souboru by podle Jandové mohlo odvrátit jedině navýšení dotace na minimálně 10 milionů a změna postoje ministerstva kultury k tanečnímu umění. Dosavadní jednání s ministrem Antonínem Staňkem byla nicméně neúspěšná.

Petici na podporu zachování PKB podepsalo téměř pět tisíc osob a podpůrné dopisy zaslali ministerstvu Jiří Kylián, Vlastimil Harapes, Ondřej Kepka a další.

Předchůdce PKB, Studio Balet Praha, založili v roce 1964 Luboš Ogoun, Vladimír Vašut a Pavel Šmok, který byl po léta garantem jeho vysoké úrovně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám