Hlavní obsah

Bolek Polívka a Milan Lasica se opět setkají na jevišti

Právo, mh

Dva staří herci, oba dávní přátelé, se setkávají v klubu divadla, v němž každý z nich pracuje na roli v jiné inscenaci. Společně zjišťují, že jejich setkání by bylo radostnější, kdyby nebylo nepříjemných vzpomínek, výčitek a sebestřednosti. Tak začíná autorská inscenace Bolka Polívky Klíště, která se stane v pátek 10. května poslední premiérou 26. sezony Divadla Bolka Polívky.

Foto: Divadlo Bolka Polívky

Bolek Polívka a Milan Lasica

Článek

Dlouho se neviděli. Oba jsou postarší, vypelichaní, bývalí kohouti. Otázka, zda tito dva žijí podzim života, nebo jaro smrti, se prolíná celým příběhem. Důležité role v krasosmutném Polívkově příběhu hrají také barman, ožívající socha Komtura a dívka Leona. Ti dva si na ní poměřují své svůdcovské schopnosti. Spíše ze zvyku. Narážkou na mizející příjemno je i fakt, že v divadelním klubu, kde se děj odehrává, se již nesmí kouřit, ba ani pít alkohol, a klub tak sice pořád žije, ale už jako by nežil. A zdá se, že žít se nebude...

Ve vedlejších rolích se objeví Petr Halberstadt, Kamila Valůšková nebo Gabriela Štefanová a Milan Sedláček. Pražská premiéra je plánována na 17. září v divadle Studio DVA.

Scénografickým předobrazem pro divadelní klub, který je dějištěm hry, se stal skutečný legendární bar Divadla Bolka Polívky Poslední leč. Bar, který je často skutečně posledním záchytným bodem Brnem se „na trase“ toulajících intelektuálů, studentů rádoby i skutečných umělců či podivných existencí. Výmluvný je také podtitul hry: Život je divadlo, ve kterém každý touží po jiné roli. Zatímco herec v podání Milana Lasici má za sebou velmi úspěšnou kariéru, jeho kolega ztvárněný Bolkem Polívkou byl obsazován spíše do menších rolí. Rozhovor v divadelním klubu se tedy neobejde bez výčitek.

Bolek Polívka je nejen autorem, ale jak už je u něj zvykem, inscenaci i režíruje. O scénografii se postaral Jaroslav Milfajt a kostýmy vytvořil Tomáš Kypta. Nejbližší reprízy jsou 12., 13., 17., 18., 21., 22. května a 6. a 7. června. Lasica a Polívka stále excelují v inscenaci Minus dva a předtím to byl úspěšný Garderobiér.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám