Hlavní obsah

Fellini zakotví prostřednictvím muzikálu na brněnské scéně

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři sedmičky nese v záhlaví křestní list inscenace, která je poslední premiérou této sezony na hudební scéně Městského divadla v Brně. Ovšem i bez těchto magických čísel si říká nový muzikál Nine, jehož premiéra se uskuteční 27. dubna, o značnou diváckou pozornost. Tvůrčí tým totiž zhmotní slavný film Frederica Felliniho 8 ½.

Foto: Archiv MDB

Muzikál Nine

Článek

Muzikál vycházející z částečně autobiografického filmu s hudbou Maury Yestona měl premiéru na Broadwayi v roce 1982, odehrálo se přes sedm stovek repríz a získal pět Cen Tony. Zápletka představuje italského filmového režiséra Guido Continiho, který se ve svých čtyřiceti letech ocitá uprostřed hluboké osobní i pracovní krize. Má dokončit film a neví, jak na to, rozpadá se mu vztah s manželkou i milenkou, přestává rozumět všem ženám ve svém životě, mezi které patří i matka, producentka, kritička či životní múza.

Guidoův profesionální a osobní život se prolíná, když se snaží zachránit jak svoji kariéru, tak i své manželství. Na scéně se zhmotňují všechny ženy, které komplikují režisérův život, stírá se rozdíl mezi představami, vzpomínkami a realitou, ve které se potácí režisérova zmatená mysl. Muzikál plný hitů a velkolepých tanečních čísel se dočkal i svého filmového zpracování, v roce 2009 ho uvedl režisér Robert Marshall, který předtím již zfilmoval jinou legendu hudebního divadla, a to muzikál Chicago.

Česká premiéra Nine proběhla v roce 2012 v Plzni, Brněnské divadlo představení s pestrým kaleidoskopem hudby, tance i příběhů s podtitulem Čtyřiadvacet krásek a jeden režisér v úzkých muzikál uvede v původním překladu Zuzany Čtveráčkové a v režii Stanislava Moši. V hlavních mužských rolích se budou střídat Petrové Štěpán a Gazdík. Pod hudebním nastudováním jsou podepsáni a u dirigentského pultu se vystřídají Dan Kalousek a Ema Mikešková, o scénu se postaral Christoph Weyers a kostýmy vyšly z dílny Andrey a Adély Kučerových. Podívaná jistě potěší nejednoho mužského návštěvníka představení. Půjde totiž mimo jiné i o přehlídku krásných žen, kterých byl vždy v okolí hrdiny bezpočet.

„Je to naprosto unikátní, nebývalé představení, které zdobí kouzelná hudba postavena na geniálním Felliniho filmu. Překvapí zcela neobvyklé scénografické řešení a také zvláštní obsazení, kdy kolem onoho nešťastného a nové jak životní, tak umělecké téma hledajícího režiséra rotují jeho ženy ze vzdálené minulosti i aktuální přítomnosti, kterých je na jevišti hned čtyřiadvacet. Sdělení muzikálu je o hledání kořenů, opor v minulosti pro kreativního člověka, který se nachází v tvůrčí krizi, což je svým způsobem neobyčejně dobrodružné,“ řekl Právu k premiérové novince režisér Stanislav Moša.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám