Hlavní obsah

Skupina Traktor pokořila Forum Karlín. Se sebedůvěrou i úctou

Právo, Jaroslav Špulák

Traktor to dokázal. Po osmnácti letech existence vyrazil v únoru na své největší turné. Propagovalo loňské album Šachoffnice a vyvrcholilo v sobotu večer v zaplněném Foru Karlín v Praze. Dorazily tam více než dva a půl tisíce diváků. Mnozí z nich na turné opakovaně, jelikož věděli, že je čeká skvělý rockový večer.

Foto: Josef Beník

Forum Karlín bylo při koncertu Traktoru zaplněno.

Článek

Moravský Traktor je už na naše poměry velká kapela. Jeho vzestup byl pozvolný, nicméně v roce 2017 skončil v anketě Český slavík osmý mezi skupinami, chodí na něj stále více diváků a loni vydal album, jež jeho pozici posílilo. Vedle tradiční výrazné melodiky na něm dali muzikanti ve skladbách více prostoru i svému instrumentálnímu umu.

„Ničím jsme se neomezovali, nedělali jsme kompromisy a nahráli album tak, jak jsme to cítili. Ve výsledku jsme možná přišli o pět procent starých fanoušků, ale dobrých třicet procent přibylo. Ukázalo to tohle turné,“ řekl Novinkám.cz v šatně Fora Karlín před sobotním vystoupením, které bylo jedenácté v celé sérii, zpěvák Martin Kapek.

Upřímně však dodal, že o smělém plánu svých kolegů na velké turné zpočátku pochyboval. „Jenže bubeník Pavel Balko mi řekl, ať mu sdělím jeden důvod, proč by na nás nemělo přijít dost lidí. Tvrdil mi, že tomu věří a ví proč. A měl pravdu,“ přiznal.

Foto: Josef Beník

Kytarista Standa Balko a klávesista Petr Bartošek ve Foru Karlín.

„Když ne teď, tak kdy?“ zareagoval na jeho slova Balko, jenž je v kapele spolu s bratrem, kytaristou Standou, něco jako vrchní plánovač. „Podnikli jsme spoustu kroků k tomu, aby to vyšlo, spojili jsme se s koncertní agenturou ZL Production a ono se to povedlo.“

„Že bychom mohli myslet na největší české sály, jsme začali tušit po koncertu v Bonver Areně v Ostravě, jenž proběhl na podzim 2017 v rámci turné k desce Artefuckt. Přišly tam dva a půl tisíce diváků, a tak jsme následující jaro začali uvažovat o tom, že bychom zkusili i větší sály v jiných městech. Z hecu jsme si naplánovali i vystoupení v ostravské hokejové Ostravar Areně, kam nakonec přišlo pět tisíc lidí,“ dodal Standa Balko.

Lidé na koncerty turné chodili a pro kapelu to znamená posun. „Věděli jsme, že to bude finančně náročné, že riziko existuje. Proto nikdo z nás nepřestal v osobním životě pracovat,“ podotkl se smíchem Standa Balko. „Nedávno za mnou ale přišla manželka, která dělá v naší firmě účetnictví, a řekla mi, že Traktor už má větší obrat než naše firma.“

„Na tomhle turné jsme všichni šťastní, od techniků po muzikanty. Když jedeme na koncert, smějeme se, a i z naší šatny je slyšet smích. Prostě se výborně bavíme a jsme skvělá parta,“ sdělil Kapek. „Problémy v podstatě nejsou. Jen jednou se nám stalo, že projekce na koncertech nefungovala tak, jak měla. Za to ale mohla technika, ne lidi.“

Foto: Josef Beník

Křest alba. Zleva Balko, Rostislav Pastorek a zpěvák Martin Kapek.

Jedna dramatická historka ale přece jen nastala. Ve Foru Karlín. „Přišel jsem před zkouškou na pódium a můj technik mi řekl, že z mé bicí soupravy ztratil virbl. Nevěděl jak a kde, ale ztratil ho. Samozřejmě vozím náhradní, takže budu bubnovat na ten,“ prozradil Pavel Balko.

Při našem povídání v šatně padla také zmínka o tom, že hostem koncertů Traktoru na turné měl původně být zpěvák Vláďa Šafránek. Bohužel ale loni zemřel, a náhradu za něho kapela nehledala.

Velké chvíle

Večer odstartovala bučovická skupina Forrest Jump. Na scéně je osmnáct let a její zkušenost byla patrná. Nabídla melodické crossoverové skladby a patřičně publikum rozehřála.

Traktor začal písní Defenestrace a v tu chvíli byla za zády muzikantů na pódiu obrovská plachta s logem formace. Jakmile ale došlo na úvodní stejnojmennou skladbu z alba Šachoffnice, padla na zem a odhalila obrovskou projekci. Záběry na ní potom během dvojhodinového koncertu skladbám funkčně dodávaly i vizuální atmosféru.

Traktor má životní formu. Každý z jeho členů si na svém postu věří, má zdravou sebedůvěru, současně i dost pokory k tomu, aby hrál pro celek. Sound skupiny byl tedy pevný, zněla i sóla na jednotlivé nástroje a zpěvák Martin Kapek si své party opečovával tak, jak si je každý rockový zpěvák užívá na koncertě, který má skvělou náladu.

Foto: Josef Beník

Atmosféra ve Foru Karlín byla při koncertu Traktoru skvělá.

Ten ve Foru Karlín ji nabral hned na začátku a udržel ji po celou dobu. Traktor hrál písničky z nového alba i starší, bez nichž by jeho koncert nebyl úplný. V jeho druhé části obdržel od zástupce společnosti Warner Music zlatou desku za prodej alba Šachoffnice, které pak v přídavku ho pokřtil Rostislav Pastorek, muž, jenž ztvárnil hlavní roli v klipu k písni Letokruhy.

Byl to znamenitý rockový koncert, který potvrdil, že má-li skupina dostatek víry, trpělivosti, talentu, vzájemné úcty a profesní pokory, lze i po mnoha letech bytí na scéně dosíci velkých chvil. A může se klidně jmenovat Traktor.

Následně ji čeká festivalová sezóna a na podzim pokračování turné k albu Šachoffnice.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám