Hlavní obsah

V 89 letech zemřel fotograf Jan Šplíchal, autor snových montáží

V 89 letech zemřel ve čtvrtek v Praze fotograf Jan Šplíchal. Své práce vytvářel technikou fotomontáže. O jeho úmrtí v pátek informovala Dana Vitásková z nakladatelství Fotomida, které se podílí na připravované velké výstavě Šplíchalových děl.

Foto: nakladatelství Fotomida, ČTK

Fotograf Jan Šplíchal (na nedatovaném snímku) zemřel 14. března 2019 v Praze ve věku 89 let.

Článek

Jan Šplíchal chtěl původně být malířem, ale z Akademie výtvarných umění byl na přelomu 40. a 50. let z politických důvodů vyloučen. Pro své fotografie používal různé techniky i náměty, ale vždy se podle svých slov snažil vyjádřit snovou atmosféru. Byl představitelem imaginativní fotografie.

Techniky, které Šplíchal ve své tvorbě používal, byly různé – sendvič, pozitivní víceexpozice, zmnožování, zrcadlení či například rotační posuv. Zatímco dnes je možné při vytváření podobně snových obrazů využívat digitálních technologií a snímky upravovat v počítači, autor nikdy podobné úpravy svých fotografií nedělal.

„Vlastně jsem těmi montážemi předběhl dobu, když jsem používal všechny možné technologie," řekl Šplíchal před několika lety při výstavě v Pražském domě fotografie.

Spíše jsem znásilňoval techniku, abych mohl vyjádřit své představy a sny.
Jan Šplíchal

Zdůraznil však, že zmíněné technologie nepoužíval proto, aby předváděl technické možnosti fotografie. "Spíše jsem znásilňoval techniku, abych mohl vyjádřit své představy a sny," uvedl. Z reálných fragmentů zachycených fotoaparátem tak vytvářel nereálné krajiny, města, výjevy a nepravděpodobné situace.

Své fotomontáže tematicky, stylově i časově řadil do větších cyklů bez konkrétního označení jednotlivých obrazů. Některé fotografické obrazy vznikly použitím až sedmi negativů, většinou je ale skládal ze dvou.

Jan Šplíchal se narodil 17. prosince 1929. Studoval na Umělecko-průmyslové škole v Jablonci nad Nisou a na Akademii výtvarných umění v Praze, kterou však nedokončil. V roce 1950 začal pracovat jako retušér v Orbisu (bývalém Grafickém závodě Neubert a synové), kde byl zaměstnán až do důchodu. Základní vojenskou službu absolvoval u pomocných technických praporů (PTP).

V roce 1955 začal fotografovat, navštěvoval kurzy fotografie a začal se orientovat na výtvarnou fotografii. Tehdy poznal techniku fotomontáže, které zůstal věrný po celou dobu své tvorby. Od roku 1958 uspořádal asi třicítku samostatných výstav v České republice a přibližně stejný počet přehlídek v zahraničí.

Muzeum fotografie a nových médií v Jindřichově Hradci ve spolupráci s nakladatelstvím Fotomida Šplíchalovi připravuje retrospektivní výstavu, která začne 23. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám