Hlavní obsah

Pohádkovník s Polákovou, Geislerovou či Děrgelem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známí čeští herci načetli své oblíbené pohádkové příběhy do audioknihy Pohádkovník, která vyjde 29. března. Připojili se Aňa Geislerová, Barbora Poláková, Václav Jílek, Patrik Děrgel či Jakub Prachař.

Foto: Petr Kurečka

Barbora Poláková

Článek

Pohádkovník má pět hodin a herci si vybrali příběhy, které měli v dětství sami rádi.

Název Pohádkovník pochází od stromu, který se sází každoročně během Noci s Andersenem.

„Tradici sázení Pohádkovníků odstartovala Noc s Andersenem před čtrnácti lety, kdy byly vysázeny na počest dvoustého výročí narození dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena čtyři tisíce stromků. Podle stromu, na kterém rozkvétají pohádkové příběhy, získala své jméno i nová audiokniha vydavatelství Supraphon,” vysvětlil Vladan Drvota ze Supraphonu.

Foto: Supraphon

Aňa Geislerová

„Vše se odvinulo od nápadu oslovit kolegy herce, kteří již jsou rodiči, a požádat je o jejich milované pohádky, na něž vzpomínají z dětství a nyní je s chutí čtou vlastním dětem,“ uvedl Václav Jílek, který stojí za nápadem Pohádkovník realizovat.

Foto: Supraphon

Patrik Děrgel

„Audioknihy hltáme ve velkém a nejvíc posloucháme s dětmi pohádky, když jedeme někam dlouho autem,“ říká Aňa Geislerová. Audioknihu zaplnily úplně klasické i moderní pohádky, Geislerová čte Andersenovo Děvčátko se sirkami, Povídání o pejskovi a kočičce Josefa Čapka, kapitolu z Pipi Dlouhé punčochy Astrid Lindgrenové či pohádku Oscara Wilda Slavík a růže, Barbora Poláková načetla oblíbené kapitoly z Petra Pana skotského spisovatele Jamese M. Barrieho, Václav Jílek pohádku O princezně Jasněnce a ševci, který létal od Jana Drdy, Jakub Prachař si doslova vyhrál s pohádkou z Werichova Fimfára Král měl tři syny, Jiří Suchý z Tábora vybral příběhy z půvabných Karafiátových Broučků a Patrik Děrgel vtipný příběh nazvaný Jak byla vosa Marcelka ráda, že je od teatrologa a pohádkáře Michala Čunderleho.

Pohádky doplňuje hudba Václava Trojana v citlivé interpretaci houslového virtuosa Václava Hudečka, kytaristy Lubomíra Brabce a akordeonisty Pavla Drešera.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám