Hlavní obsah

Král bubeníků Tony Allen, syrový gospel a africký hitmaker Mory Kanté na Respectu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 15. – 16. června se v Praze opět koná Respect. Již 22. ročník festivalu představujícího všechny formy world music prezentuje své hvězdy.

Foto: Daptone Records

Como Mamas

Článek

Do Prahy se vrací starý známý Tony Allen, neskutečně přesný, hbitý a vynalézavý bubeník a jeden z otců afrobeatu. Když hraje Allen, zní jako tři bubeníci najednou.

Svoje hity přiveze i klasik afrického popu Mory Kanté, dorazí jazzový vizionář Kamasi Washington, pákistánskou tranzovní hudbu představí Faiz Ali Faiz. Ke známým umělcům patří i „praotec ethiojazzu” Mulatu Astatke či balkánské rytmy šířící Boban Markovič Orkestar a Erik Truffaz a raper Nya, kteří společně přijedu oslavit 20 let od vydání průlomového alba Bending New Corners.

Syrový jižanský gospel přivezou tři dámy, které si říkají Como Mamas. Pocházejí z venkovského městečka Como ve státě Mississippi a jejich hudba je zemitá,  poctivá, nepřikrášlovaná. Doprovod kapely se drží spíše minimalismu, aby nezastiňoval drsný hlas Ester Mae Smithové, hlubší uklidňující broukání Angely Taylorové a energickou Dellu Danielsovou.

Foto: Rachot.cz

Boban Markovič Orkestar

Program doplní vokální skupina San Salvador z jihofrancouzské Oksitánie, jdoucí ve stopách u nás dobře známých Lo Cor de La Plana, spirituální zpěvy piyut, které byly páteří obřadů zaniklých židovských komunit v severní Africe, v podání izraelských Piyut Ensemble, Nea Vasile & Taraful de la Marsa z romských komunit lautari v Rumunsku či pouštní blues v podání zpěvačky Aziza Brahim, pocházející ze západní Sahary.

„Toto vše a mnoho dalšího můžete zažít během dvoudenní open air přehlídky či na jednotlivých koncertech v Paláci Akropolis a na dalších místech,” upozornili pořadatelé.

Vstupenky už jsou v předprodeji za výhodnější cenu na stránkách rachot.cz.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám