Hlavní obsah

GLOSA: Oscarová ironie. Černý panter je vlastně Švéd

Novinky, Stanislav Dvořák

Black Panther (Černý panter) není dobrý film, ale má dobrou hudbu. Zelená kniha naopak je dobrý film a to, že dostal nejdůležitějšího Oscara, je celkem v pořádku. Kdyby takto vypadaly současné české filmy, kritici by v pražské Lucerně vyskakovali radostí až ke stropu. Přesto se někteří pozastaví nad tím, že místo kvality filmů už zase řešíme téma černý–bílý.

Foto: Jordan Strauss, ČTK/AP

Za africkou hudbou stojí švédský "Černý panter" Ludwig Göransson.

Článek

Oscary jsou rozdány a američtí komentátoři letos nemůžou najít chybičku. „Triumfovaly ženy a menšiny,“ hlásají titulky.

Film Zelená kniha disponuje skvělými herci, příběhem, který dává smysl, a fajn muzikou. Obecně patří k tomu lepšímu, co rok 2018 nabídl. Jenže akademie a někteří korektní novináři doslova nahrávají na smeč kritikům, kteří už namítají, že zase vyhrála politická korektnost. Zelená kniha je totiž o rasismu.

Oscary letos rozdávali až strašidelně „spravedlivě“. Vypadá to, jako by je přiděloval počítač. Nejlepší film má bílého režiséra, cenu za nejlepší režii má ale Mexičan Cuarón. Za hlavní role dostali Oscary jedna bílá herečka Olivia Colmanová a jeden herec arabského původu Rami Malek, za vedlejší role mají Oscary dva černí herci.

V hudbě to nebylo jinak – Oscara za píseň Shallow má „bílý“ film Zrodila se hvězda (zpívají Lady Gaga a Bradley Cooper), Oscara za filmovou hudbu obdržel „černý“ film Black Panther. Jde sice o slabomyslnou akční slátaninu, ale cenu za hudbu si stoprocentně zaslouží. Bez ohledu na korektnost, soundtrack Black Panthera je zkrátka dobrý.

Život ovšem projevil smysl pro ironii a připravil televizním divákům malý fór. Většina lidí intuitivně čekala, že si pro Oscara za afrického Black Panthera přiběhne nějaký nový Bob Marley. Místo toho přišla hubená bledá mánička, nositel asi nejbělejšího jména všech dob – Ludwig Göransson. Křestní jméno připomínající Němce Beethovena a nekompromisně skandinávské příjmení Göransson mohlo u tohoto filmu leckoho šokovat. Na hudbě se sice podíleli někteří muzikanti přímo z Afriky, ale nedá se svítit – hlavním autorem je kluk ze Švédska.

Třeba to zámořská média přesvědčí, aby přestala škatulkovat. A jednoho dne možná vyjde po Oscarech titulek: „Nevíme, kolik menšin a žen vyhrálo. Letos triumfovaly filmy“.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám