Hlavní obsah

Ivan Trojan točí s Agnieszkou Holland

Novinky, Stanislav Dvořák

Film o zázračně úspěšném českém léčiteli začne v dubnu točit pod názvem Šarlatán Ivan Trojan a slavná polská režisérka Agnieszka Holland.

Foto: Cinemart

Šarlatán Ivan Trojan a slavná polská režisérka Agnieszka Holland

Článek

Protože film zachycuje léčitele od mládí, bude v něm hrát i Trojanův syn Josef, který je mu podobný a už má hereckou zkušenost. Léčitelova asistenta si zahraje talentovaný slovenský herec Juraj Loj.

Léčitel Jan Mikolášek pracoval s bylinkami a údajně pomohl mnoha lidem, i když oficiální lékařské vzdělání neměl.

„Léčitelství mě vždy zajímalo. To, že je nějaký člověk schopen se tak silně zahloubat do těla a duše jiného člověka, že zjistí, co v něm je… Mikolášek byl neuvěřitelně chytrý, intuitivní, ale zároveň racionální diagnostik, který dokázal bylinkářstvím lidem skutečně neuvěřitelně pomáhat,“ tvrdí režisérka.

Foto: Cinemart

Šarlatán se odehrává za komunismu.

„Jde o příběh člověka výjimečného, ale zároveň velmi nejednoznačného. Ví, že zachraňuje životy, umí pomoct lidem, ale zároveň si uvědomuje, že potřebuje pomoct i sám sobě. A ten svár v něm je další dramatickou linkou příběhu,“ dodal Ivan Trojan.

„Navíc Mikoláška v mladším věku ztvární můj druhorozený syn.  Jsme si přece jen podobní, Agnieszku zaujal, a ukázalo se, že to bude asi nejlepší řešení,“ doplnil herec, který s polskou režisérkou natočil například už film Hořící keř.

Foto: Cinemart

Režisérka Agnieszka Holland (uprostřed) při práci

„Tím ale vůbec nejsilnějším na Šarla¬tánovi pro mě není to, o čem vypráví, ale jak to vypráví! Okouzluje mě jeho originální narativní styl a filmová střídmost. Všech¬no je výrazné a přitom emotivní. Křehké ve výrazu, silné v obsahu,“ řekla sedmdesátiletá polská filmařka.

Premiéra se zatím plánuje na 20. 2. 2020.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám