Hlavní obsah

Divný, zlý a zvrácený. Začíná festival filmového bizáru

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské Bio Oko hostí od 31. 1. do 2. 2. festival, jehož název je všeříkající - Divný, zlý a zvrácený. Festival filmových „úchylností” přichystali dramaturgové Vít Schmarc & Aleš Stuchlý. Uvede šest znepokojujících snímků.

Foto: biooko

Marylin Manson v roli emo teenagera (Fízlové, hajzlové)

Článek

Snímek Borgman vypráví o podivném bezdomovci, který se vetře do vnitřně rozložené rodiny a s pomocí svých kumpánů se jí dostává stále hlouběji pod kůži. Snímek pochází z dílny holandského mistra absurdity Alexe van Warmerdama.

„Bence Fliegauf ve svém na Berlinale oceněném snímku To je jen vítr (2012) zobrazuje jeden den života romské rodiny v atmosféře strachu z útoku neonacistů. Film prostý jakéhokoli démonizování a stereotypů je plný znepokojivých detailů a neartikulované tenze,“ popsala za pořadatele Adéla Brabcová. Drama Mustang má na svědomí režisérka Deniz Gamze Ergüven. Příběh pěti svobodomyslných sester, které jsou trnem v oku konzervativní patriarchální společnosti, je oslavou nespoutané dívčí energie a rebélie.

Dostatečně divný je i film s Marilynem Mansonem v roli emo teenagera Fízlové, hajzlové (2013) Quentina Dupieuxe (Mr. Oizo). „Film o zdegenerovaných velkoměstských policajtech, kteří jsou v nespecifikovaném světě blízké, zločinu zcela zbavené budoucnosti jedinými skutečnými padouchy,“ dodala Adéla Brabcová.

Život dospívající dívky v současném Srbsku zachycuje radikální film Klip (2012) režisérky Maji Miloš, který provokuje nejen explicitními sexuálními záběry, ale především pokládá otázku, jak moc ovlivňují nastupující generaci digitální revoluce a proměny tradičních hodnot.

„Film není určený k tomu, aby jen bavil, ale i k tomu, aby ukázal svět z úhlu, ze kterého ho nechceme vidět. Má nás vystrčit z komfortní zóny, trknout a podusit. A právě takové filmy jsme vybrali z portfolia Artcamu, distributora, který se rizika odmítnutí nikdy nebál a ani v budoucnu bát nebude,” uzavřel dramaturg Vít Schmarc. Program najdete na biooko.net.

Reklama

Výběr článků

Načítám