Hlavní obsah

RECENZE: Monkey Business hudbou pohltí a naplní

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již drahně let má v základu funky skupina Monkey Business jednu neoddiskutovatelnou vlastnost. Není nutné její hudbu tak docela vyhledávat, ale jakmile kolem ní posluchač kráčí či kluše, vždycky ho zastaví, pohraje si s jeho smysly, a nakonec jej pohltí. Nadto zanechává dojem, že svět je v pořádku, protože v něm lze stále mít silné hudební zážitky.

Foto: Warner Music - Jan Janda

Monkey Business v plné síle

Článek

Nové album Bad Time for Gentlemen, již deváté v diskografii kapely, má uvedenou vlastnost také. Zastihuje navíc formaci v době nezanedbatelné proměny. Poprvé se v ní totiž v roli stálého člena představuje zpěvačka Tereza Černochová, a většinový autor hudby Roman Holý ji rovnou profesně hezky „protáhl“.

Některé party v jeho skladbách jsou dost vysoko posazené či jinak složité, nicméně Černochová uspěla. Rovnou tím soundu kapely vytvořila trochu jinou atmosféru, než které před ní v sestavě dosahovala Tonya Graves. Ta se, mimochodem, na desce objevuje jako host v titulní písni.

V každém případě je to na klíčovém postu změna plynulá a bezbolestná. Černochová hudbu skupiny cítí a má jí svým projevem co dát. Vnímá kapelní hravost, spontánně přijala humor, který se v některých textech na desce objevuje, a nechává se s lehkostí ve výrazu obklopovat rytmy a soundem pro Monkey Business typickými.

Foto: Warner Music

Obal alba Monkey Business.

Její hlas navíc souzní s projevem Matěje Rupperta. Ten odvádí svou pěveckou práci tradičně spolehlivě, jeho projev je barevný, nápaditý, vyzrálý a jistý.

Monkey Business podávají na albu místy až strhující výkon. Od začátku až do konce „šlapou“, nenechávají posluchače vydechnout, a ještě do své pevné a rozehrané muziky, jež bez skrupulí svádí k tanci, nechali vstoupit hosty, kteří jí přinesli další pomyslné body navíc.

Platí to zejména o Ondřeji Pivcovi, jenž si se členy skupiny hudebně dobře rozumí a svou hrou na klávesy v šesti položkách písně zoceluje a dává jim ještě důstojnější ráz.

Monkey Business to vůbec s hosty umí. Trombonista Fred Wesley, trumpetista Petr Harmáček, saxofonista Ondřej Klímek, vokalisté Ashley Slater, Radek Škarohlíd, Michal Belousov či zmíněná Tonya Graves mají v písních vyhrazený prostor, který náležitě využívají.

Bad Time for Gentlemen je jedno z nejlepších alb skupiny. Některé momenty na něm sice připomínají ty z předešlých počinů, při takovém počtu vydaných desek se ale podobný pocit dostavit může. Síla je v kvalitě.

Monkey Business: Bad Time for Gentlemen
Warner Music, 52:51

Hodnocení: 85 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám