Hlavní obsah

Evropským filmem roku je polský snímek Studená válka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sevilla

Cenu Evropské filmové akademie (EFA) pro nejlepší film roku získal v sobotu polsko-britsko-francouzský snímek Studená válka. Film na 31. ročníku udílení ocenění EFA ve španělské Seville uspěl i v dalších kategoriích.

Foto: Laura Leon, ČTK/AP

Režisér filmu Pawel Pawlikowski s cenami za film Studená válka

Článek

Autor filmu Pawel Pawlikowski, 61letý režisér a scenárista polského původu, jenž působí především v Británii, si převzal ceny pro nejlepšího režiséra a také scenáristu a představitelka hlavní role Joanna Kuligová byla vyhlášena nejlepší herečkou. Evropské filmové ceny jsou považovány za evropskou obdobu amerických Oscarů.

Drama Studená válka se odehrává v Polsku a Francii v době studené války a na jejím pozadí vypráví příběh osudové lásky zpěvačky Zuly a skladatele Wiktora.

Upoutávka na film Studená válkaVideo: Aerofilms

Šestatřicetiletá Kuligová, představitelka Zuly, si v andaluské metropoli ocenění nemohla osobně převzít, protože je podle Pawlikowského v sedmém měsíci těhotenství a nesmí létat.

Nejlepším evropským hercem uplynulého roku je Ital Marcello Fonte. Evropskou filmovou cenu dostal za svou roli psího kadeřníka v tragikomedii Dogman, která mu letos vynesla také ocenění na festivalu v Cannes.

Čestnou cenu dnes obdržel 85letý řecký režisér Costa-Gavras. Jde o osobnost, kterou respektují jako silný politický hlas kolegové a oslavují diváci na celém světě, řekl předseda EFA Wim Wenders. Costa-Gavras je po Manoelu de Oliveirovi, Michelu Piccolim, Michaelu Caineovi a Andrzeji Wajdovi pátým filmařem, který čestné ocenění dostal.

Za celoživotní dílo dnes byla oceněna také 72letá španělská herečka Carmen Maurová, která ztvárnila mimo jiné několik ženských rolí ve filmech Pedra Almodóvara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám