Hlavní obsah

Petr Jákl dotočil Jana Žižku

Právo, Věra Míšková

Scenárista, režisér a producent Petr Jákl zamířil po necelých třech měsících náročného natáčení filmu Jan Žižka do střižny. Do svého projektu získal nejen výrazné české herce Karla Rodena, Ondřeje Vetchého, Jana Budaře či Marka Vašuta, ale i světoznámé herecké osobnosti, jakými jsou Ben Foster, který hraje Žižku, Michael Caine, který přijal roli Boreše, Matthew Goode (Zikmund) nebo Til Schweiger (Rožmberk).

Foto: Bioscop

Petr Jákl a představitel Žižky Ben Foster.

Článek

„Takový velkofilm znamená daleko víc úsilí, než jsem si dokázal představit. Musel jsem se soustředit na hrozně moc věcí, všechno bylo náročnější na čas. Na place bylo daleko víc lidí, herců, kaskadérů, komparzistů, bylo málo denního světla, protože se natáčení posouvalo, až jsme se dostali do zimy, ale bylo to úžasné. Máme nádherné obrázky, úžasné herce, jsem opravdu šťastný, že jsem mohl režírovat takové hvězdy,“ řekl po skončení natáčení Petr Jákl.

S půlmiliardovým rozpočtem je Jan Žižka nejdražším filmem české kinematografie, do kin by měl přijít v roce 2020 a jeho název pro zahraniční distribuci bude Medieval.

Natáčelo se na mnoha lokacích ve středních a jižních Čechách, ale také například v Praze na Karlově mostě. „Chtěl bych ukázat světu ta nejhezčí místa u nás. Každou lokaci jsme vybírali tak, jak si myslím, že by ji měli v zahraničí vidět. Ve filmu se objeví ta nejhezčí česká místa, často i chráněné oblasti, kde bylo potřeba komplikovaně vyřídit povolení, protože když někam přijedete s třistačlenným štábem, je potřeba spousta opatření,“ vysvětluje režisér, který do filmu zařadil i mnoho náročných bojových scén.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám