Hlavní obsah

Fischer jako šéfredaktor Vltavy končí, rozhlas mu neprodlouží smlouvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral se na návrh ředitele programu rozhodl neprodloužit smlouvu s šéfredaktorem stanice Vltava Petrem Fischerem. Nesplnil zadané úkoly a stanice dál stagnuje, uvedl ve středu mluvčí rozhlasu Jiří Hošna. Fischer ČTK sdělil, že pro reformu vysílání stanice Vltava nedostal dost času ani slíbenou podporu.

Foto: archív Petra Fischera

Petr Fischer

Článek

„Důvodem neprodloužení smlouvy je kombinace nesplnění úkolů, které Petr Fischer dostal před rokem a půl a které akceptoval, pokračující stagnace stanice, která provedla jen dílčí programové změny a nedokázala naplnit svůj potenciál mezi posluchači, a také ztráta důvěry,“ uvedl Hošna.

Fischer byl jmenován do funkce šéfredaktora ČRo Vltava bez výběrového řízení před dvěma lety, s omezeným mandátem a s úkolem upravit program tak, aby přilákal nové posluchače.

Stanici aktuálně poslouchá 48 tisíc denních posluchačů a 137 tisíc lidí týdně, což je nejméně v historii. Před programovými změnami a marketingovou kampaní na podzim 2017 přitom naladilo Vltavu každý týden 140 tisíc posluchačů a každý den 47 tisíc posluchačů. Před pěti lety Vltavu týdně poslouchalo kolem 200 tisíc příznivců týdně a zhruba 80 tisíc každý den.

Vzájemná ztráta důvěry

Fischer uvedl, že na reformu vysílání Vltavy dostal jeden rok, což je „profesionálně směšné“. Na projekt zásadní proměny stanice jsou podle něj potřeba minimálně tři roky, aby se usadil a osvědčil, jak to doporučuje Evropská vysílací unie (EBU). „Ten čas jsme nedostali. Ani podporu, která byla slíbena,“ podotkl.

Ztráta důvěry bude podle Fischera asi vzájemná už od chvíle, kdy ředitel Zavoral na zasedání Rady Čro vyslovil názor, že Vltava porušila zákon vysíláním nevhodného úryvku z románu Alana Hollinghursta. „Učinil tak na základě zcela pofiderní právní analýzy, s níž se zcela ztotožnil. Tam mi došlo, že se mu věřit nedá a že na konci roku odejdu,“ uvedl Fischer.

Zmínil tak projednávání stížnosti na letní reprízu hudebně-literární koláže, v níž v dopoledním vysílání Vltavy zazněl úryvek z Hollinghurstova románu Linie krásy oceněného Man Bookerovou cenou. Větu „...provokující penis, který mu zrovna teď trčel nad koulemi drze jako vykřičník...“ označili někteří členové rady za pornografii.

Otevřený dopis

Fischerovi vyjádřili v otevřeném dopise podporu ředitel Ústavu filosofie a religionistiky Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jakub Čapek a ředitel Archivu Jana Patočky Ivan Chvatík a dalších zhruba 900 lidí. Fischer podle nich zavedl řadu inovativních změn, pozastavili se nad tím, že zaměstnanci stanice stále nevědí, kdo ji od ledna bude řídit.

Jméno Fischerova nástupce, který se ujme vedení stanice od 1. ledna, má být oznámeno na zasedání Rady Českého rozhlasu za týden 19. prosince. Fischerovi vedení programu ČRo nabídlo spolupráci na publicistických pořadech na stanici Vltava. Fischer je zároveň jedním z moderátorů Den podle na stanici Plus.

Reklama

Výběr článků

Načítám