Hlavní obsah

Apokalyptickou sci-fi Metro 2033 zrušili. Moskvu nejde točit v Americe

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle serveru Variety studio MGM ukončilo přípravu filmu Metro 2033 podle známé sci-fi knihy. Problémy se scénářem se jim zdály neřešitelné.

Foto: Knižní klub

Z knihy Metro 2033

Článek

Metro 2033 byla původně kniha od ruského spisovatele Dmitrije Gluchovského, která inspirovala vznik počítačových her. Odehrávala se v post-apokalyptické Moskvě, kde lidé žijí v tunelech metra po jaderném výbuchu.

Podle informací Variety se ale studio snažilo příběh přiblížit americkému divákovi, což nešlo. Velká hollywoodská studia jsou posedlá myšlenkou, že všechno se musí odehrávat v americkém prostředí, i když to umělecky nedává smysl. Desítky seriálů a filmů tak byly předělány z původních zemí. Komerční americký divák podle jejich názoru také nesnese, aby cizí postavy mluvily svou cizí řečí, takže cizinci ve filmech často mluví mezi sebou anglicky. Myšlenka přizpůsobení ale tentokrát tak křiklavě nefungovala, že se film u MGM točit nebude.

„Hodně věcí ve Washingtonu D.C. nefungovalo... Nacisti nefungovali, komunisti nefungovali a Temní nefungovali,'' řekl autor.

„Museli Temné nahradit nějakými náhodnými příšerami a jakmile nevypadají lidsky, celý příběh o xenofobii nefunguje, což bylo pro mě jako přesvědčeného internacionalistu velmi důležité. Změnili to ve velmi tuctovou standardní záležitost,“ řekl autor.

Podle spisovatele se studio MGM bálo umístit příběh do Moskvy, ale právě ruské prostředí je výhodou příběhu, protože divák už je podle jeho názoru unaven americkými verzemi apokalypsy. Aktuálně vyjednává s jinými producenty, kteří by snad mohli jeho vizi pochopit.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám