Hlavní obsah

Milostný příběh z Tugendhatu má herečku z Hry o trůny i herce ze seriálu Most

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímek režiséra Julia Ševčíka Skleněný pokoj, kde si zahráli Carice van Houtenová, Claes Bang či Karel Roden, je natočen a tvůrci nabízejí první ukázku.

Ukázka z filmu Skleněný pokojVideo: Bioscop

 
Článek

Film podle známé knihy Simona Mawera vznikl v česko-slovenské koprodukci a s mezinárodním obsazením. Hlavní role dostali např. dánský herec Claes Bang, držitel Evropské filmové ceny 2017, známý třeba ze seriálu Most a filmu Čtverec, Carice van Houtenová, známá ze seriálu Hra o trůny, válečného dramatu Valkýra nebo filmu Černá kniha, a slovensko-maďarská herečka Alexandra Borbélyová, držitelka Evropské filmové ceny pro nejlepší herečku roku 2017 za film O těle a duši, který vyhrál i na festivale Berlinale.

Foto: Bioscop

Zleva Carice van Houtenová a Hanna Alströmová

Dalších rolích se ujali Hanna Alströmová, Karel Roden, Martin Hofmann, Karel Dobrý, Zuzana Fialová nebo Vladimír Polívka.

Foto: Barbora Jančárová

Karel Dobrý ve filmu Skleněný pokoj

„Skleněný pokoj je adaptací románu Simona Mawera, který mapuje dějiny Československa 20. století a zároveň vypráví trojici milostných příběhů postav, které vilu Tugendhat během desítek let obývaly. Oba rozměry knihy jsme se snažili ve filmu zachovat,“ uvedl režisér Julius Ševčík.

„Inspirací nám byly klasické filmy jako Anglický pacient i konceptuální milostné příběhy jako Stvořeni pro lásku. Skleněný pokoj je drobnokresba milostného příběhu na pozadí dějin.

Foto: Barbora Jančárová

Karel Roden ve filmu Skleněný pokoj

Hlavními hrdinkami filmu, který vypráví příběh o lásce, přátelství a zásadních životních rozhodnutích, jsou Liesel Landauerová a její přítelkyně Hana. Dvě ženy, které spojil celoživotní vztah a jeden mimořádný dům, který pro Liesel a jejího muže Viktora postavil architekt Von Abt.

Foto: Film Europe

Herec Claes Bang (z filmu Čtverec)

„Vše, co osudově poznamenává Hanu a Liesel, se nějakým způsobem vztahuje k vile – Skleněnému pokoji, který je ve filmovém fiktivním příběhu dílem vizionářského architekta Von Abta,“ vysvětlil producent Rudolf Biermann. „Slovo room však má v angličtině nejen význam pokoj, ale také prostor, a tento překlad dává nové souvislosti. Pokud je náš život v průhledném, skleněném prostoru, vymykáme se zavedeným pravidlům a zvyklostem,“ dodává producent.

„Skleněný pokoj je o lidech, kteří vybočili z řady, a právě to, že je na člověka vidět, vyžaduje velkou odvahu,“ řekl představitel Von Abta Karel Roden.

Román Skleněný pokoj je bestsellerem, jenž byl přeložen do desítek jazyků a nominován na prestižní literární ocenění The Man Booker Prize. Stejnojmenný film má vstoupit do českých kin na jaře 2019.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám