Hlavní obsah

Odmítli se stěhovat z Černobylu. Tragikomedii uvede ukrajinský festival

Novinky, Stanislav Dvořák

Nejen tragikomedii o Černobylu a film z okupovaného Krymu uvede festival Týden ukrajinského filmu, který začíná ve středu v pražských kinech Atlas, Ponrepo a Evald a potrvá do 20. listopadu.

Foto: Týden ukrajinského filmu

Ve filmu Vulkán se ztratí monitorovací mise OBSE na okupovaném Krymu.

Článek

„Současná ukrajinská kinematografie si získává stále větší pozornost v mezinárodním měřítku, o čemž svědčí mimo jiné i úspěchy filmů na prestižních festivalech. Letos se jedná teprve o druhý ročník našeho festivalu a velmi nás těší značný nárůst počtu návštěvníků,“ řekla hlavní organizátorka Lenka Víchová.

Své snímky přijedou představit režiséři, ale i herci, kteří se objeví v hlavních rolích. Ukrajinský film bude v Praze reprezentovat i zástupce ředitele Státního fondu pro kinematografii Serhij Neretin.

„Festival Týden ukrajinského filmu přiváží do Prahy snímky, které zaujaly odborníky i diváky na mezinárodních festivalech, debuty i díla zkušených režisérů. Současnou tvorbu ukrajinských filmařů doplní i snímek režisérky Kiry Muratovové z roku 1989, který byl jako jeden z posledních filmů zakázán sovětským režimem. Navzdory tomu však získal v Berlíně Zvláštní cenu poroty. Všechny filmy budou uvedeny v původním znění s českými titulky,“ dodala za pořadatele Silvie Marková.

Ztraceni na Krymu

Celý festival zahájí 14. listopadu v kině Atlas film Vulkán režiséra Romana Bondarčuka. Tlumočník a řidič monitorovací mise OBSE, kterou doprovází na hranice s okupovaným Krymem, v jeden moment ztratí nejen telefonní signál, ale také auto s celou misí. Zůstane sám v malém jihoukrajinském městečku s jeho netuctovými obyvateli a zvláštními pravidly.

Ve čtvrtek 15. listopadu uvede Evald film Brána, napůl hororový a tragikomický příběh tříčlenné rodiny, která se odmítla po černobylské katastrofě přestěhovat z radiací zasaženého území. Režisér Volodymyr Tychyj neukazuje jen příběh jedné podivínské rodiny, žijící v černobylské zóně sice načerno, zato v symbióze s přírodou a světem nadpřirozených bytostí, ale předkládá zároveň obraz Ukrajiny v její netypické a zvláštní podobě.

Kino Ponrepo uvede 16. listopadu film zesnulé režisérky Kiry Muratovové s názvem Astenický syndrom. Dílo vzniklé v roce 1989 ještě zažilo poslední poryvy sovětské zvůle, přestože již byla zrušena cenzura, film nedostal distribuční povolení a nakonec se nelegální cestou přes Pobaltí dostal na festival v Berlíně, kde v roce 1990 získal Zvláštní cenu poroty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám