Hlavní obsah

Představitel Berlusconiho: I když je náš film vtipný, jde o vážné téma

Ve čtvrtek 15. listopadu vstoupí do českých kin nový film italského režiséra Paola Sorrentina nazvaný Oni a Silvio. Jak titul filmu naznačuje, populární oscarový režisér se tentokrát zaměřil na postavu kontroverzního italského premiéra a podnikatele Silvia Berlusconiho. Film Oni a Silvio do českých kin uvede label KVIFF Distribution.

Humor ve filmu Oni a SilvioVideo: KVIFF

 
Článek

Přestože nelze popřít, že film vyznívá jako seriózní politická kritika, ve snímku rozhodně nechybí ani poněkud trpký či groteskní humor. Ten vyvěrá jednak z absurdity Berlusconiho manipulačních technik a způsobu vyjednávání, jednak ze sejmutí jeho veřejné masky a pohledu na jeho osobní život. Scény, ve kterých se svým asistentem vymýšlí strategii na podplácení senátorů, kupuje si nejlepší fotbalisty či mluví se svým dvojníkem, jsou svým humorným vyzněním srozumitelné pro diváky po celém světě.

Foto: Aerofilms

Toni Servillo jako Silvio Berlusconi

„Nesmírně a divoce zábavné,“ píše se v recenzi na americkém kulturním blogu Pajiba. Přesto se tvůrci striktně vyhýbají tomu, aby film vyzněl jako karikatura. „Vyvarovat se karikatury je otázka stylu. Je podstatou frašky a mnoho komiků už Berlusconiho takto ztvárnilo jinde… V našem filmu sice nechybí humor, ale to, co Berlusconi způsobil, je závažné a skutečné. To jsme měli stále na paměti,“ vysvětluje v rozhovoru pro magazín Vulture představitel hlavní role, herec Toni Servillo.

I Paolo Sorrentino uvádí, že jeho záměrem rozhodně nebylo někoho zesměšňovat. Svým filmem se snaží čistě prozkoumat všechny stránky tohoto, podle jeho slov, tajemného muže. „Jakákoli sebezavrženíhodnější osoba má potenciálně právo dostat se na plátno. Protože vám to umožní porozumět tomu, co by se jinak mohlo zdát vzdálené nebo nepochopitelné. Nejde o to někoho glorifikovat, alespoň pro mě ne, nebo na někoho ukazovat prstem a rozhodovat, kdo je dobrý, nebo špatný. Takový přístup k umění je obecně pomýlený, ať už se jedná o román, nebo o film,“ dodal režisér Sorrentino.

Reklama

Výběr článků

Načítám