Hlavní obsah

Sudetský tulák: Falešná videa nacistů. Češi nás zabijí, plakali

Novinky, Stanislav Dvořák

Propagandistický film o Sudetech ukazuje, že fake videa nejsou novinkou, která se začala řešit až dnes. Současní podvodníci se mohou učit od Dr. Josepha Goebbelse, který měl na starosti film a celou propagandu za nacismu. V ukázce vypráví údajná vesničanka z Krušných hor historku, že přijeli Češi a chtěli ji zastřelit v Perštejně na Kadaňsku.

Foto: Profimedia.cz

Mistr manipulace a propagandy Joseph Goebbels (vpravo), Adolf Hitler zcela vlevo.

Článek

Nacistický film hovoří dvacet let po založení Československa o „osvobození Sudet“, aby připravil půdu pro dávno naplánované napadení demokratického státu.

„Dvacet let české vlády udělalo ze vzkvétajícího kraje oblast strašlivé bídy,“ hlásá nacistický snímek.

Následně používá záběry z vojenských cvičení a tvrdí nesmyslně, že se Československo těsně před válkou dopustilo „s kulomety a tanky krvavého násilí na bezbranném obyvatelstvu“. Zvuk přitom nesouvisí s obrazem, uměle tam přimíchali zvuky kulometu, i když nikdo nestřílí.

Pak nastupuje žena a plačtivým hlasem vypráví, že ji Češi chtěli zastřelit. „Jsme z Perštejna... vyhrožovali, že nás vyženou z domu a zastřelí,“ zajíká se.

Odvádí dobrý herecký výkon, pokud jde o výraz i tón hlasu. Celkově je tato část nejprofesionálnější. Žena vedle ní náhle propuká v pláč, ale vypadá to trochu nacvičeně. Následně začne Hitler vyhrožovat.

Ve skutečnosti československá armáda nejezdila do vesnic na horách, aby vraždila bezbranné ženy. Naopak bandy nelegálně vyzbrojených sudetských Němců prokazatelně před válkou napadaly a vraždily Čechy a Židy.

Sudetský tulák

Foto: Stanislav Dvořák

Sudetský tulák

Sudetský tulák je dlouhodobá série kulturně-historických článků. Máte podněty k sudetským tématům? Zašlete je autorovi na: stanislav.dvorak@novinky.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám