Hlavní obsah

The Necks se vracejí v plné síle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Prahy se vrací australské instrumentální trio The Necks propojující jazz, minimalismus, post rock i ambient v repetitivních, strojově přesně zahraných, ale dynamicky pečlivě vystavěných skladbách. Českým posluchačům představí své nové, v pořadí už dvacáté album.

Foto: Rachot

The Necks

Článek

The Necks k albu Body přistupovali koncepčně. Pro způsob hudebního vyjádření si předem stanovili deset popisných slov a spojení - epizodní, hybný, dynamický, vrstevnatý, oslavný, zesilující, rockově valivý, čilý, setrvalý a dokonale srovnaný v tempu -, a ta rozčlenili do čtyř kontrastních kapitol.

Výsledkem je jedna z nejlepších nahrávek Chrise Abrahamse (piano, klávesy), Tonyho Bucka (bicí a perkuse) a Lloyda Swantona (basa).

Nebývalý prostor na bezmála hodinu trvajícím albu dostala i Buckova elektrická kytara, takže se The Necks místy výrazově blíží nedávno skončivším Swans. Jejich zvuk sice není tak hutný, ale prostřednictvím dlouhých, jen postupně variovaných repetic dosahují stejných účinků. Laici i kritici mluví o dojmu transu a bohatství zvuku jako od symfonického tělesa.

The Necks zahrají v pražském Paláci Akropolis ve středu 24. října. Hudební fajnšmekři by si vystoupení neměli nechat ujít.

Reklama

Výběr článků

Načítám