Hlavní obsah

Babišův polibek i Kuciak. Pořadatelé Czech Press Photo oznámili nominace

Novinky, Stanislav Dvořák

Pořadatelé Czech Press Photo ve středu oznámili nominace pro 24. ročník této fotožurnalistické soutěže. Pět desítek snímků či sérií vybírala devítičlenná porota z prací více než 400 tuzemských fotografů.

Foto: Michal Čížek/AFP

Andrej Babiš líbající člena volebního týmu Marka Prchala

Článek

Soutěžilo se v osmi foto a třech video kategoriích. Porota v každé kategorii hodnotila odděleně série a jednotlivé snímky.

Hlavní cenou soutěže je Fotografie roku, kterou vyhlásí společně s ostatními kategoriemi na ceremoniálu v Brožíkově síni Staroměstské radnice v Praze

20. listopadu 2018.

Foto: Boris Németh/Týždeň

Slovensko po vraždě novináře Jána Kuciaka

„Členové letošní mezinárodní poroty mají za sebou dlouhé perné tři dny, ve kterých velmi důsledně procházeli a hodnotili tisíce přihlášených snímků. Vedli mezi sebou vášnivé debaty, ale na oceněných fotografiích se ve finále shodli. Porota byla velmi přísná a preferovala kvalitní žurnalistické snímky s globálními tématy s hlubším přesahem. Ne všechny dobré a důležité fotografie mohly být nominovány, ale doplní kolekci výstavy, která podle mého mínění bude skvělá,“ uvedla Veronika Souralová, ředitelka Czech Press Photo.

Foto: Boris Németh/Týždeň

Slovensko po vraždě novináře Jána Kuciaka

„Letošní ročník Czech Press Photo byl plný překvapení, zejména co se týká témat v kategoriích. Porotci odvedli velmi dobrou práci při selekci nominovaných fotografií. Žádné téma vyloženě nerezonovalo a nedominovalo. Ostatně jednou z rolí soutěže je přinášet témata, o kterých se příliš nemluví, a přimět veřejnost k zamyšlení a interakci,“ shrnul předseda poroty Petr Josek.

Foto: Petr Josek

Vladimir Putin (uprostřed) na fotbale

Foto: Martin Divíšek/Deník

Martin Divíšek byl nominován v sekci Umění a kultura.

Foto: Jiří Křenek

Nominace v kategorii Sport

Foto: Lenka Klicperová/Lidé a země

Uprchlíky fotila Lenka Klicperová.

Kategorie video se zúčastnilo třicet autorů s celkovým počtem téměř šedesáti videí. Soutěžilo se v osmi foto a třech video kategoriích. Porota v každé kategorii hodnotila odděleně série a jednotlivé snímky.

Mezinárodní porotu tvoří předseda Petr Josek, Ami Vitale, João Silva, Tamas Szigeti, Markéta Navrátilová, Karel Cudlín, Filip Láb, Petr Mlh a Marián Pauer. Cena diváků bude udělena na základě ankety návštěvníků výstavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám