Hlavní obsah

RECENZE: Třetí řada seriálu Labyrint zklamala

Právo, Eva Vejdělková

Zájem diváků vede televize většinou k tomu, aby z popularity dramatických sérií těžily tak dlouho, jak jen to jde. Jenže někdy méně bývá více, a do tohoto „někdy“ spadl i Labyrint scenáristy Petra Hudského a režiséra Jiřího Stracha, který mísí žánr detektivky a mysteriózního thrilleru.

Foto: Česká televize

Parta vyšetřovatelů v seriálu Labyrint: Lenka Vlasáková, Petr Stach, Jiří Langmajer, Miroslav Donutil, Denisa Nesvačilová.

Článek

Třetí řada seriálu, která se včera završila na ČT 1, totiž zanechala podobně rozporuplný dojem jako její loňská předchůdkyně. Po včerejším finále se proto těžko ubránit myšlence, že majora Remeše a fanatické vrahy páchající vraždy se středověkou krutostí měli tvůrci po první sérii raději odložit do šuplíku.

V trojce totiž znovu přišli s podobnými prohřešky jako dřív. Nejnápadnější z nich spočívá v rozdílné úrovni hereckých výkonů, z níž se tak stala trvalá bolest seriálu. Režii se dokonce opět nepodařilo vyhnout se tomu, aby někteří herci nepřehrávali – i když zatímco v druhé řadě na sebe kvůli tomu strhávaly pozornost dvě hlavní postavy, vyšetřovatelé Jan Hájek s Tatianou Vilhelmovou, tentokrát se totéž vedlo hlavně Veronice Žilkové, která představovala jednu z vedlejších figur. Pro diváka je ale takové zjištění v případě režiséra Stracha přece jen překvapivé, protože u něj dosud patřívaly jak obsazení, tak práce s herci k jistotám.

Negativní dojmy zanechala i stavba příběhu. Přestože až do třetího dílu se scenáristovi dařilo, otevřel hlavní případ i vedlejší linku, vzbudil zvědavost a okořenil příběh tajemstvím, byť s obehranými rekvizitami v podobě kápě, masky a středověkého sklepení, od čtvrtého dílu už to šlo s příběhem z kopce. I když zůstával zřejmý záměr provést diváka rafinovanou cestu k finále.

Proplétání linek a dějové zvraty však občas vyzněly neplánovaně směšně, a tak se ani napotřetí nepovedlo tvůrcům Labyrintu vyhnout se bezděčnému parodickému vyznění, které postihlo už obě předešlé série.

Labyrint 3
ČT 1, 15. 10., 20 hod. Scénář: Petr Hudský, režie: Jiří Strach, hrají: Jiří Langmajer, Lenka Vlasáková, Miroslav Donutil, Denisa Nesvačilová, Petr Stach, Michal Dolanský, Veronika Freimanová, Vladimír Kratina, Veronika Žilková aj.

Celkové hodnocení 50 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám