Hlavní obsah

Martin Finger i Jaroslav Plesl v temném dramatu Toman dokazují, že zvládnou zahrát i záporáky

Novinky, jdu

I když se oba herci prosazují nejen na divadelních prknech spíše v rolích sympaťáků, Martin Finger a Jaroslav Plesl v novém filmovém dramatu Toman dokazují, že zvládnou zahrát i záporné postavy. V pořadí čtvrtý snímek režiséra Ondřeje Trojana pojednává o rozporuplné postavě šéfa československé rozvědky Zdeňka Tomana, který svým vlivem dopomohl komunistickému převratu v roce 1948.

Ukázka z filmu Toman - Martin finger k roli Adolfa PüchleraVideo: tha.cz

 
Článek

Ve filmu, který bude mít zanedlouho premiéru, si oba herci zahrají muže, kteří se Zdeňku Tomanovi ochotně zaprodali. Právě prostřednictvím podobných kontaktů byl Toman schopen sehrát důležitou roli při nástupu komunistů k moci, a to převážně získáváním financí ze zahraničí.

Martin Finger ve filmu ztvárnil roli Adolfa Püchlera. Pro Tomana tento agent ministerstva vnitra zúročil kontakty, které získal za války. Tehdy neváhal pracovat a sbírat informace pro francouzskou, britskou i československou rozvědku. „Byl to pěknej hajzlík, hrál to na všechny strany,“ řekl ke své roli Finger. Po válce Püchler působil jako Tomanova spojka v Londýně.

Foto: Bára Lockefeer, T.H.A.

Martin Finger jako Adolf Püchler

Role záporné postavy, která je pro peníze schopna udělat cokoliv, však Fingera bavila. „Já takový nejsem, takže zahrát si někoho takového je pro mne požehnání,“ dodal ke své roli.

Plesl chce z deseti vět udělat jednu z hlavních rolí

V podobné roli se ocitl i další herec, pro kterého jsou běžné spíše role sympaťáků, a to Jaroslav Plesl. Dlouholetý člen souboru Dejvického divadla se ve filmu objeví po boku Táni Pauhofové coby Imrich Rosenberg, manžel Tomanovy sestry Aranky. I jeho Toman využil pro své zahraniční kontakty.

Ukázka z filmu Toman - Jaroslav Plesl k roli Imricha RosenbergaVideo: tha.cz

I když jeho postava ve filmu moc prostoru nedostane, rozhodl se z ní Plesl vytěžit maximum. „Mám tady jenom tři natáčecí dny, což je strašně málo, ale pokusím se v těch deseti větách, které tady řeknu, z toho udělat jednu z hlavních rolí,“ pronesl přesvědčivě během natáčení.

Foto: Martin Špelda, T.H.A.

Jaroslav Plesl jako Imrich Rosenberg s představitelem hlavní role Jiřím Macháčkem

Film pojednávající o Zdeňku Tomanovi, zatím relativně neznámé postavě československých dějin, je v pořadí čtvrtým snímkem režiséra Ondřeje Trojana. Dále se v něm objeví například Roman Luknár v roli Jana Masaryka, Stanislav Majer jako generální tajemník KSČ Rudolf Slánský či Miroslav Táborský v roli řídícího důstojníka StB Jindřicha Veselého. Do kin Toman vstoupí 4. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám