Hlavní obsah

Poslední rozloučení s královnou soulu Arethou Franklin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ve Spojených státech se v pátek lidé rozloučili s královnou soulu Arethou Franklin, která 16. srpna v 76 letech podlehla rakovině slinivky. Pohřeb v Detroitu začal kolem 17. hodiny SELČ. Mezi smutečními řečníky se objevil mimo jiné někdejší americký prezident Bill Clinton, kterému Franklin zazpívala při jeho inauguraci v roce 1993.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pohřeb Arethy FranklinVideo: Reuters

 
Článek

Zpěvačka byla uložena do pozlacené rakve, stejnou barvu měly i její šaty. Do kostela apoštolské církve v Detroitu, kde se pohřeb konal, tělo ženy s výjimečným hlasem přivezl Cadillac LaSalle z roku 1940. Stejný vůz podle deníku USA Today vezl v roce 1984 i tělo jejího otce C. L. Franklina, který byl známým reverendem a bojovníkem za lidská práva.

Foto: Mike Segar, Reuters

Vnučka Arethy Franklinové Victorie pronáší smuteční řeč. V pozadí bývalý americký prezident Bill Clinton.

Dorazil i Stevie Wonder

Pohřeb byl prolnut projevy a hudebními vystoupeními, zazpívali mimo jiné Chaka Khanová, Jennifer Hudsonová, Ronald Isley a Stevie Wonder. Organizátoři nicméně předem ujišťovali, že poslední rozloučení bude pieta a ne show. Pieta se ale nesla v uvolněné atmosféře a hosté se během hudebních vystoupení pohupovali do rytmu.

Foto: Mike Segar, Reuters

Bývalý americký prezident Bill Clinton během smutečního obřadu.

Biskup Charles Ellis, který stál za přípravou pohřbu, chtěl, aby pieta posloužila ostatním i jako duchovní probuzení. "Nezáleží na tom, kolik peněz máte. Nezáleží na tom, jak slavní jste, protože na konci dne všichni skončíme v rakvi," řekl. "Tohle je skutečný život, který prožíváme," dodal.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Aretha Franklin v roce 2011

Obama nedorazil

Před příjezdem rakve s pozůstatky čekaly před kostelem stovky fanoušků Franklinové. Objevily se spekulace, že pohřbu bude přítomen i Barack Obama, který byl prvním a zatím jediným černošským prezidentem USA. Na jeho inauguraci v roce 2009 mu Franklin podobně jako Clintonovi zazpívala. Mluvčí Obamových ale stejně jako na počátku tohoto týdne prohlásil, že někdejší prezident s bývalou první dámou v kostele nebudou.

Foto: Anonymous, ČTK/AP

Aretha Franklin v roce 1973

Veřejnost se s Franklinovou mohla rozloučit v úterý a ve středu v rotundě detroitského Muzea afro-amerických dějin Charlese H. Wrighta, kde bylo její tělo vystaveno v pozlacené rakvi a kam přišly tisíce lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Pohřeb Arethy Franklin bude na konci srpna

Pohřeb zpěvačky Arethy Franklin, která podlehla minulý čtvrtek rakovině slinivky, se uskuteční 31. srpna v jejím rodném Detroitu. Jménem zpěvaččiny rodiny...

Výběr článků

Načítám