Hlavní obsah

Led Zeppelin vydají k padesátinám knihu

Právo, jaš

Členové již nefungující britské skupiny Led Zeppelin se rozhodli oslavit své letošní padesáté výročí vzniku vydáním knihy Led Zeppelin By Led Zeppelin. Publikace nabídne na čtyř stech stranách i dosud nezveřejněné fotografie. Novinka se dostane na trh v říjnu díky vydavatelství Reel Art Press.

Foto: ČTK/AP

Žijící členové Led Zeppelin, zleva Jimmy Page, John Paul Jones a Robert Plant.

Článek

„Práce na oficiální knize Led Zeppelin By Led Zeppelin je téměř na konci. Fotografie pečlivě vybrali a okomentovali Jimmy Page, Robert Plant a John Paul Jones. V rámci oslavy padesátého výročí založení bude kniha obsahovat fotografie Led Zeppelin na pódiu i mimo ně, a to od prvního momentu jejich fungování. Publikace nabídne i dosud nezveřejněné fotky z archívů Led Zeppelin a také příspěvky od fotografů z celého světa,“ uvádí se v oficiální zprávě.

Skupina Led Zeppelin vznikla v roce 1968 v Londýně, ale původně se jmenovala New Yardbirds. Tvořili ji zpěvák Robert Plant, kytarista Jimmy Page, baskytarista a klávesista John Paul Jones a bubeník John Bonham.

První album vydala v roce 1969. Jejím nejslavnějším počinem je ale nahrávka Led Zeppelin IV. z roku 1971, na které je i její nejslavnější písnička Stairway To Heaven. Celkově kapela nahrála devět studiových desek, a kromě první a poslední (Coda, 1982) ovládly všechny britský albový žebříček a výborně se jim dařilo i v americkém.

V roce 1980 po smrti bubeníka Bonhama se kapela rozpadla a další členové odstartovali sólové kariéry. Několikrát se ještě společně setkali na pódiu, přičemž za bicí soupravu se i na zatím posledním koncertě v Londýně v roce 2007 posadil Bonhamův syn Jason.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám