Hlavní obsah

RECENZE: Jak americké feministky jely do Prahy přes Ústí

Novinky, Stanislav Dvořák

Praštěná letní komedie Špión, který mi dal kopačky, nechává dvě hrdinky z USA projíždět Evropou a zažívat pitoreskní dobrodružství ve světě tajných agentů.

Trailer k filmu Špión, který mi dal kopačkyVideo: Vertical Ent.

 
Článek

Audrey a Morgan (Mila Kunisová a Kate McKinnonová) jsou obyčejné holky a nejlepší kamarádky, jenže bývalý přítel Audrey se ukáže být tajným agentem, a tak se všichni zamotají do mezinárodního spiknutí. Jdou po nich CIA, MI6, teroristi i Rusové, a děvčata, která nepatří zrovna k největším intelektuálkám, prchají po Evropě s malou fleškou plnou důležitých dat, kterou si Audrey schovává do vagíny.

Humor této nevyrovnané komedie se pohybuje od absolutního dna (fóry založené na vylučovacích a pohlavních orgánech), přes průměrné nápady (cizinka neumí vyslovit Ústí nad Labem) až po mnohé podařené slovní přestřelky a gagy či hru s různými klišé.

Některé honičky a rvačky jsou natočené opravdu dobře a přijdou chvíle, kde se divák zasměje nahlas. Třeba když se blondýna orientuje v Praze pomocí reklamní mapy zoologické zahrady, takže usoudí, že Karlova je vedle výběhu slonů, nebo když zlá sniperka nemůže holky zastřelit, protože jí zadavatel dal popis „dvě blbé americké ženy v Praze“. Když se rozhlédne po stověžaté matičce, zjistí, že blbé Američanky jsou úplně všude!

Foto: Lionsgate

Protagonistky komedie Špión, který mi dal kopačky

Foto: Vertical Ent.

Justin Theroux ve filmu Špión, který mi dal kopačky.

Foto: Lionsgate

Mila Kunisová a Kate McKinnonová

Komedii rozhodně obohacují roztomilé vedlejší postavy jako uhlazený agent (fantastický Fred Melamed), který se jich dříve, než se vrhne na vraždění, zeptá, jestli taky milují Balzaka, nebo ultrahubená ruská gymnastka, která se vyžívá v sadistickém mučení.

Foto: Profimedia.cz

Fred Melamed

Scénář nezapomněl ani na dnes povinný exkurz do feminismu a zde patrně dojde ke kulturnímu střetu, protože prostý Evropan nemusí pochopit, z koho si tu vlastně dělají legraci.

Američanka Morgan například obviní ukrajinského imigranta z „agresivní maskulinity“, protože jí řekl, že je hezká. V éře MeToo není jasné, z koho si vlastně scenáristé střílí - z Ukrajince, nebo z Američanky?

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Výběr článků

Načítám