Hlavní obsah

Počítačová animace i italská zlatá šedesátá. Filmový festival v Mariánských Lázních

Novinky, Stanislav Dvořák

Třetí ročník filmového festivalu Marienbad (německý název Mariánských Lázní) se koná od 28. srpna do 1. září a nabízí experimentální filmy, italskou filmovou klasiku, koncerty, přednášky a workshopy pro odborníky, ale i pro děti.

Foto: Marienbadfestival

Film I Mostri italského režiséra Dina Risi

Článek

Pořadatelé upozorňují na výjimečnou sekci s 29 českými experimentálními filmy.

„Výběr představuje opravdu široké pole přístupů k experimentální filmové tvorbě – od děl, která jsou založena na ruční práci s filmovou surovinou, přes site specific projekce až po díla stojící na pomezí filmu a galerijního konceptu,“ řekla dramaturgyně sekce Tereza Czesany Dvořáková.

„Tři Ceny Marienbad Film Festivalu pak během slavnostního zakončení rozdá porota složená z filmové teoretičky i praktičky Andrey Slovákové, která je mimo jiné dlouholetou organizátorkou experimentálního programu na MFDF Jihlava, dramaturga kina Ponrepo Milana Klepikova a významného italského filmového teoretika Francesca Pitassia,“ dodal za pořadatele Ondřej Hampl.

Mezinárodní sekce Cinema Excelsior se pak zaměří na italské filmy. „Diváci se mohu těšit na 33 filmů a dvě filmové performance. Mnoho titulů bude promítáno přímo ze sálu z filmových projektorů 8mm a 16mm,” vysvětlil dramaturg Jiří Forejt. Diváci se můžou s autory setkat u kulatého stolu a v dílně si i zkusit práci experimentálního filmaře na vlastní kůži.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Skupina Kalle s trofejí.

Sekce Gala uvede dva vrcholné filmy italského režiséra Dina Risi z 60. let: Sváteční vyjížďku (Il Sor-passo) a Monstra (I Mostri). Hlavní role v nich ztvárnily herecké hvězdy Vittorio Gassman, Jean-Louis Trintignant a Ugo Tognazzi. V rámci ozvěn Ars Electronica Animation Festivalu v Linci budou mít diváci možnost zhlédnout také pestrý výběr ze současných počítačových animací, impozantních filmových produkcí a vizuálních efektů současnosti.

Doprovodný program nabídne koncerty skupin Please the Trees, Pris, Kalle, Manon meurt, Tomáš Palucha, Core Belief nebo Orient a v rámci slavnostního zahájení festivalu vystoupí skupina Midi Lidi. Součástí doprovodného programu budou také přednášky a workshopy.

Vstupenky a všechny podrobnosti o festivalu najdete na www.marienbadfilmfestival.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám