Hlavní obsah

Filmy Dubček i Jan Palach přicházejí k výročí okupace

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První hraný film o Alexandru Dubčekovi i množství dokumentů chystá Česká televize k výročí okupace ze srpna 1968. Je také koproducentem filmu Jan Palach, který jde 21. srpna do kin.

Trailer k filmu Jan PalachVideo: Cinemart

 
Článek

Film Dubček, který uvede Česká televize v den výročí, tedy 21. srpna, sleduje politika retrospektivně. Začíná jeho osudnou cestou do Prahy v roce 1992, při níž Alexandr Dubček vzpomíná na svůj život. Česko-slovenský snímek sleduje tři fáze jeho života, včetně devadesátých let.

„Hrát postavu, kterou lidé znají dobře, je těžké, člověk se bojí, jestli se trefí, ale výhodou je, že jsem měl hodně materiálů, ze kterých jsem mohl vycházet... Pro mě to byl slušný člověk, naivní a idealista,“ řekl herec Adrian Jastraban.

Foto: Rozhlas a televízia Slovenska/Česká televize

Plakát filmu Dubček

Na Slovensku měl premiéru film DubčekVideo: Rozhlas a televízia Slovenska/Česká televize

Podle programového ředitele Milana Fridricha probíhala v ČT kvůli výročí obrovská příprava. „Z hlediska vlastní tvorby je to film Jan Palach a poté film o Dubčekovi. Zařazujeme také premiéru Krycí jméno Holec, kde se potkají režisér Jan Němec a bývalý starosta Vídně a moderátorská hvězda rakouské televize,“ uvedl.

„Když se podíváme, kolik mladých lidí neví, co se v roce 1968 dělo, to je zcela tristní situace,“ dodal.

Foto: Cinemart

Z filmu Jan Palach

Snímek Jan Palach natočil režisér Robert Sedláček podle scénáře Evy Kantůrkové. Hlavní roli hraje mladý herec Viktor Zavadil. „Ten film by mohl přimět lidi neuchýlit se rychle k jednomyšlenkovému odsouzení nebo úsudku, mohl by přimět lidi přemýšlet,“ řekl v úterý Zavadil.

Další projekt, Dnes před 50 lety, nabídne během celého dne průběžné zpravodajské vstupy ze srpnových událostí a pak hlavní večerní pořad. Některé dobové záběry prý budou přímo unikátní. Pětidílný cyklus Ten okamžik se zase podíval na rok 1968 očima pamětníků a je mezi nimi i režisér Jiří Menzel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám