Hlavní obsah

Televize chtějí zaujmout i v létě, třeba oslavou Vánoc

Právo, Jindřich Göth

Už se z toho dávno stala tradice. Jakmile nastane letní čas, televizní stanice zvolní, přizpůsobí se dovolenkově-prázdninovému rytmu a nasadí osvědčené evergreeny. Neděje se tak samozřejmě náhodou. Jak říká tisková mluvčí České televize Kateřina Blinková, léto je z hlediska televizního vysílání specifickou částí roku.

Foto: Profimedia.cz

Vinnetou obsadí pondělky na Primě.

Článek

„Televize standardně přicházejí s volnějším schématem a omezují nákladnou premiérovou tvorbu, na kterou se naopak zaměřují v sezónách, které jsou divácky exponovanější. Je to běžné na většině zahraničních trhů, Německo má dokonce pro letní sezónu v televizi – a nejen v ní – vlastní označení Sommerloch (možno přeložit jako „letní díra“ – pozn. red.). Jedinou výjimkou jsou Spojené státy, kde v létě zkoušejí nové projekty, které volně vysílající televize považují za příliš rizikové pro podzimní či jarní období,“ tvrdí.

Konkrétně Česká televize tedy na léto opět nasazuje oblíbené Chalupáře, další klasiku Byl jednou jeden dům, ale také pokračuje v tradici Amerického nezávislého léta, letos uvidíme kromě jiného slavný debut režiséra Stevena Soderbergha Sex, lži a video. Nabídne také kolekci filmů Woodyho Allena a Jima Jarmusche, včetně halucinogenního westernu Mrtvý muž, upírské romance Přežijí jen milenci nebo povídkových snímků Noc na Zemi a Kafe a cigára.

Uvede také několik premiérových počinů, zejména z oblasti dokumentů nebo publicistiky. Za zmínku stojí čtyřdílný cyklus To byl můj život?, kterým Česká televize „oslaví“ devadesáté narozeniny spisovatele Pavla Kohouta.

Podobně jako ona se k letnímu chování televizních diváka staví i komerční stanice. „Mnoho diváků odjíždí na dovolenou, proto se v programovém schématu orientujeme spíše na filmy a zahraniční seriály,“ potvrzuje programový ředitel FTV Prima Roman Mrázek.

„Snažíme se nasazovat pořady, které pobaví celou rodinu, protože předpokládáme, že spolu lidé o prázdninách tráví více času a děti mají volnější režim, i co se týká večerky,“ dodává.

V praxi to znamená, že kdo si v létě zapne Primu, může se v pondělí prohánět po prériích s ušlechtilým náčelníkem Vinnetouem, při pátku zachraňovat svět s Jamesem Bondem a v neděli pátrat po záhadách s archeologem Indianou Jonesem. Letní novinkou jsou pak detektivní seriály Vůně zločinu, trochu netradičně z ukrajinské produkce, a britské Vraždy ve Stratfordu.

Novinkou je na Primě nová podoba hlavního zpravodajského pořadu. Od prvního července se bude jmenovat Velké zprávy, začíná v 18.55 hodin a hlavní důraz bude kladen za živé vstupy, které v reálném čase pokryjí aktuální dění v České republice.

Obdobně k divákovi přistupují i na Nově. Krom oblíbeného Comebacku a s léty nečekaně vyzrálého a doceněného beercomu Hospoda jsou na programu repríza Kriminálky Anděl, seriálu Na vodě, kde je jedním z hlavních taháků herecká účast Tomáše Kluse, případně osvědčené české filmy Bobule, 2Bobule, 10 pravidel, jak sbalit holku, Smrt černého krále, Pěnička a paraplíčko, Byl jednou jeden polda, Discopříběh, Líbáš jako ďábel a další.

Svérázně se ovšem k letnímu vysílacímu schématu staví kanál Nova Cinema. Prázdniny, sluníčko, léto a koupání? Fajn, ale někde jinde, prosím. On slaví Vánoce, a to ve velkém stylu. Sérií komedií Santa Claus 1 až 3, Čtvery Vánoce a jako bonbónek výtečným animovaným muzikálem Ukradené Vánoce z produkce režiséra Tima Burtona.

Koneckonců, proč ne? O prázdninách je dovoleno prakticky cokoli, třeba i slavit Vánoce. To už ostatně věděli i tvůrci Takové normální rodinky, když v závěrečném dílu uspořádali Vánoce o prázdninách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám