Hlavní obsah

Komik udělal vtip o prezidentovi a Čína zablokovala HBO

Novinky, Stanislav Dvořák

Komik John Oliver zřejmě způsobil zablokování stránek televize HBO v celé Číně, informoval The Hollywood Reporter. Krátce předtím si dovolil udělat vtip o čínském prezidentovi Si Ťin-pchingovi.

Foto: Profimedia.cz

John Oliver v pořadu Last Week Tonight

Článek

Jméno Johna Olivera zmizelo minulý týden z čínských sociálních sítí a později zmizely i samotné stránky televizní společnosti HBO.

Podle organizace zkoumající cenzuru GreatFire.org stránky HBO v Číně nefungovaly už od soboty. Pořady HBO jsou ale v zemi distribuovány přes televizi HBO Asia a jsou navíc dostupné jen v hotelech a diplomatických rezidencích, takže obyčejný Číňan téměř nemá šanci je vidět. Samotná internetová stránka filmy a pořady nabízet nesmí.

Přesto John Oliver svými žerty, určenými převážně americkým divákům, vážně urazil čínské cenzory. Věnoval se mimo jiné nedodržování lidských práv a připomněl i citlivé téma - časté přirovnávání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga k medvídkovi Pú. Přestože HBO má teď v zemi utrum, Číňané se pořád mohou dívat například na Hru o trůny, protože ji oficiálně nabízí tamní internetová platforma Tencent Video.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám